Mina favoritrecept på bröd
TEAKAKOR med havregryn
200-225 grader ca 10 min
5 dl havregryn
1 l mjölk
2 pkt jäst
1 kkp socker
1 msk salt
1 kg vetemjöl
150 gr smält margarin
Häll mjölken över havregrynen och låt stå över natten...
Rör ihop ingredienserna som vanligt när du bakar....vill du ha gröten från morgonen i så byt bara ut..
Jag har ett tekaksmått som jag stansar ut sen...finns att köpa...
GRAHAMSBRÖD
200 grader ca 30 min
50 gr jäst
5 dl ljummet vatten
250 gr kesella
1-2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
1 liter vetemjöl
Blanda samman som när du bakar....
Låt jäsa ca 45 min, knåda ordentligt, forma till 2 limpor, jäs 30 min....grädda...mums
ASTRIDBRÖD, fått detta av min mormor för många år sedan
200 grader ca 20-25 min
1 kg rågsikt
250 gr brun farin
2 ägg
6 dl kallt vatten
1/2 msk salt
50 gr jäst
lite pomerans eller brödkrydda
Blanda samman som när du bakar, jäs 3 timmar, baka ut 4 limpor, jäs i 2 timmar, grädda...
Detta tar tid men de är värda att vänta på...
HONUNGSBRÖD
150 grader ca 1 timme
1/2 kg socker
1/2 l vatten
1/2 kg honung
4 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlikor
Koka samman detta och låt det kallna...
Blanda i
4 ägg
4 tsk bikarbonat
1 kg vetemjöl
Ströa och infetta 3 avlånga formar, lägg degen i dem och grädda...
Detta är inte så nyttigt kanske men jag gör det när vi skall ha lite extra till kaffet eller tea, underbart gott med bregott på...
Ja nu har ni fått lite av mina specialare, jag bakar mycket och det vore väldigt roligt om du kunde dela med dej av recept till mej....tack så länge...
Tack för det !
Mmm... Honungsbröd... Bara namnet lät mums. Innehållet låter lovande också. Något att testa känner jag. Kramar...
Mums vad jag blev sugen på att baka ikväll!
Kommer nog bli ett bak endera dagen...
Tobba har saknat hembakt!!!
Jag med, föresten.
Kramis!!
Ja.. jag bakar inte så mycekt..för min mamma är "galen" i o baka o kan intelåta bli o fylls min frys..
Ok jag vet.. jag är bortskämd.. men hon vill absolut detta.. o pensionär som hon är så får hon hållas..
Däremot så gör jag Annas bröd som har ..du blir vad du äter..
Jättegott!
Annas nyttiga bröd( kopierat från TV3)
Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med. Oerhört lättbakat. Bara att röra ihop ? detta kommer att bli en favorit för familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga bröd!
5 dl dinkelmjöl från Labans Gotland
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap
Sätt ugnen på 175 c.
Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.
Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
Grädda ca 100 minuter.
Alternativ ? gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter.
Välj mjöl från Saltå kvarn samt dinkel från Labans på Gotland . Finns i hälsokostaffären.
Sedan så tar jag kanske inte ekologiskt jämt.. o inte Labans mjöl för det hittade jag inte..
Prova!!!/ kramar åsa
Känner ett visst sug i nybakatbrödtarmen... Alltid på höstkanten får jag ett nyvaknat behov av att baka. När det blir lite svalare i köket och det mörknar om kvällarna. Kram på dig!
Åhh så mycket goda recept..jag är lat när jag bakar matbröd jag tar lite sånt och lite sånt..brukar bli bra!
Kramen
Tack för att du lade ut recepten - ska skriva av och testa!
Du har en utmaning i min blogg.
Detta ska testas..smaskens...
Ha en skön fredagskväll...kramiz
Ååå, din mormors bröd ska jag prova baka! Det lät gott! Som en sån där riktigt god "gammal" limpa. Den blir alldeles mörk utanpå kan jag tänka?
Vad bra att du delar med dig av recepten! Då vet man att de är beprövade och funkar!
Kram!!
Tack för dina fina recept! Hoppas du får en fin och skön helg/Kram Tussegumman
Hmmmmmmmm, gör dig beredd för när jag väl satt degen kan vad som helst hända!!!
Mari
Trevlig helg på dig..=)/åsa
Har skrivit ut
recepten och tänker lägga havregryn i blöt i kväll.
Tack för att du delar med dig.
Så skönt att det inte var dinkatt det gällde.
Må gott