Täppt....överallt


Nu börjar jag tycka att detta är jobbigt snart, hela huvudet känns som ett vakum, täppt i vänster öra, susar, yrsel, snuva...det är väl ett virus som allt annat, men som sagt det är inte kul. Och så är jag ju allergisk, det luktar ju väldigt starkt ute just nu..
Denna helgen skulle jag ha haft mina gamla arbetskamrater hos mig i sommarstugan, pratat skit och ätit gott, men jag orkar inte. Har idag fått ringa återbud till dem alla, va synd. vi skulle ju haft så trevligt, men va tusan, jag orkar ju inte.

Får ägna min helg att mysa med dottern som skall komma hem och hälsa på över fredag natten, hon skall på examensfest lördag förmiddag men vi har fått haft henne hemma en hel natt...sonen har också just varit hemma, fast i två nätter, nu är han tillbaka i Västerås igen. Han har varit hemma för att ha danskurs med lärarna på skolan, de har fått lära sig salsa av honom, två onsdagar i sträck.

Mina stora tjej hon åker med sin man till Madeira på lördag, skönt för henne för hon sliter hårt just nu på Sunne vattenpark, det skall anställas personal och allt skall klaffa innan öppnandet, då är det välförtjänst av en liten vecka i solen först.

Nu skall jag ta tag i mig själv och vingla ut i den underbara våren trots syrener som luktar, (kanske en tampong i näsan skulle bli bra)...

Hoppas på att snart bli pigg igen, detta är som sagt inte kul...

image208

Bild över framsidan och lillstugan

image209

Framsidan, regn, regn, regn...

image210

Svårt att göra sig av med violerna när de är så gudomliga, men här skall det bli petunior och lobelia till nästa helg.
De börjar växa mig över huvudet snart inne...




Potatispaj till laxen



Detta måste ni prova, receptet är taget i nya Matmagasinet och är provat av mej och familjen, detta recept måste ni pröva, lovar att det var gott...perfekt till laxen eller sillen, men det passar säkert till köttet också men det har vi inte provat.

Potatispaj                      4 pers


1 rulle kyld smördeg, 275 g
1 lök
1 msk smör
400 g färspotatis kokt
100 g riven gratängost
1/2 dl hackade örter, gärna dill,persilja, timjan
3 ägg
3 dl grädde
salt, peppar


Lägg smördegen i en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter. Nagga med gaffel. Skala och skiva löken,
fräs den mjuk i smöret. Dela den kokta färskpotatisen i bitar.

Lägg potatis, lök, ost och örter i pajskalet, vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar, häll i.

Grädda i 200 grader i ca 50 min eller till äggstanningen gått ihop.


Man rekommenderar i tidningen att när pajen är färdig skall man rulla laxrosor och spritsa cremefraiche
och ha det på ovansidan, ytterkanten av  pajen. Men vi åt kallrökt lax med cremefraiche till istället...

Prova och njut.........


SM i Dans



image207


Mina två minsta barn tävlar i bugg tillsammans, de är i högsta klassen i bugg och förra helgen var det SM i Örnsköldsvik, Utav ca 140 par så blev de 14, alltså bäst i Värmland och 14 i Sverige, jag är stolt....

L och K har även kurser för dansklubben Rocksulan, där de lär flera hundra om året att dansa...själva har de dansat sedan de var 6 år, nu är de 20 och 23 år...
Dans är livet...håller ni med...

Blåst

Här har himlen varit öppen hela dagen, vräkt ner regn och blåst halvstorm. Inte kul alls, hunden vill inte ut, ja inte jag heller förresten, men ibland måste man...
Jag stod i köket och höll på med maten, tittade ut genom köksfönstret och vem stod inte där om inte Åke...
de andra två stannade lydigt kvar i hagen, men Åke vill göra annat han...som att springa på grannens grusgång tex...
Det visade sig att ett träd hade fallit i blåsten och lagt sig rakt över elstängslet,,,kul för Åke...
Men gubben tog motorsågen och jag tog Åke, lätt att lura med lite gott gräs...så nu har de en gran som ligger i hagen i stället, gott att gnaga på...

Det har blåst så det ligger syrenblommor över hela gården, de vill jag faktiskt ha kvar på träden för där är de vackrare...alla äppelblommor har också blåst av...nej nu vill vi ha sol..i många dagar...

image203

Grabbarna tillbaka i hagen..

image204

Gården inlindad i grönska...

image205

Grönska

image206

Vackra löjtnantshjärta...

Bussresan

image200

Jag, min syster och vår mamma har varit ute på en bussresa tillsammans. Vi skulle få lunch på Rosendals festgård i Åsbro, jag kan varmt rekommendera detta ställe, låg ute i skogen strax utanför Askersund och det var en kvinna som heter Barbro Andersson som står för detta...www.rosendalsfestgard.se.
Efter en utsökt lunch så fortsatte vi mot Stjernsunds slott där vi gick en guidad visning. Mycket spännnande och otroligt vackert.

image201

Från Stjernsunds slott tog vi båten till Askerssund. När vi gick på båten så kom solen fram så vi kunde sitta på soldäck under resan som tog ca 1 timme.

image202

Jag, mamma och syster yster.

Resan avslutades på chokladfabriken Venus Choklad, där köpte vi helt underbar choklad som smalt i munnen.
Köpte med en hel massa hem, inte speciellt billig men ack så god...
Hemma igen sen kväll, ensam, för gubben sitter fast i Kiruna, flygstrejk ni vet...

Men vår dag har varit trevlig, och mycket roligt att få göra något med lilla mamma...

Igelkotten Kotte



Vi har en igelkott som bor hos oss, det har vi haft i många år, de har varit två st men den ena blev påkörd för några veckor sedan, stor sorg...det är nåt visst med dessa kottar när de kommer fram år efter år.
Vår kotte han älskar kattmat, han smaskar så det hörs lång väg, han borrar ner den långa nosen imaten och sen smaskar han och slickar, och fullständigt dammsuger fatet. Det som också är gott är vitt bröd upplött i vatten, pannkakor, hundmat....han är inte kräsen alls.  Snart så kommer det nya kottar och vi  får ju hoppas att det inte var honan som blev påkörd.


image199

Vackert

image197image198


Denna långhelg har vi hunnit med mycket, dels begravningen, marknad i regn, Dop och 60 års kalas...
Från tårar till skratt...men jag har hunnit med att fota vår vackra natur också, just nu är den helt enorm, det sprudlar överallt, häggen har nu övergått i syrenerna, de får vi behålla lite längre, äppelblommen står i full blom, det blommar gullvivor överallt i gräsmattor och rabatter. löjtnantshjärta och fänrikshjärta i rött och lila..ja håller ni inte med mig alla som läser att det är underbart...jag är så tacksam för att jag kan både se och känna lukter.

Nu skall gubben och jag åka till stugan och fortsätta med verandaräcket, vi tänkte att det skulle bli klart till vår nationaldag 6 juni då vi och våra vänner brukar vandra mellan min systers stuga och vår stuga, en tur på 1,7 mil. Börjar hos dem och sluter hos oss där vi grillar och firar vår dag...Detta har vi nu gjort i 4 år.
Ha en bra dag alla...

Bergravning

image196

Begravningen är över...min kusin Micke och Tompa har fått ro..
Det har nu gått nästan tre veckor sedan de blev överkörda av en smitare när de var på väg hem från valborgsbrasan...vi var nästan 350 st som följde pojkarna till sista vilan. Hela kyrkan var fylld av blommor, och på fonden som öppnats för genomförande av Brukssprinten hade det inkommit över 40.000 kr.
Det var en fin begravning där både Mickes fru och Tompas bror hade valt musiken, det var Lasse Stefanz, Gabriellas sång och en egenskriven sång av Tompas bror till sin lille bror.
Tack Micke och Tompa för den tid vi fick med er båda...

Stampe

image194Stampes husimage195Stampe


Denna helgen har jag varit hos mina brorsbarn i Karlstad.  (mamma och pappa är i scottland) (inget avundsjuk alls)Vi har haft det jätte mysigt hela helgen, har ätit gott, vi åkte till Norrstrandspizzerian, haha...sen har vi struntat i kalorierna totalt, till melodifestivalen åt vi både chips och godis..Söndagmorgon vaknade vi till ösregn och vi hade tänkt att gå till Mariebergsskogen och titta på alla djuren, men istället tog vi in Stampe och myste med honom. På eftermiddagen åkte vi och hälsade på Lina och Daniel. Vi har spelat lite spel, yatzy, finns i sjön...och allt förlorar jag, konstigt vad man lägger av sig.

Konfirmation i Norge


Hemma igen från vår Norge resa, har ju varit i Norge hos våra goda vänner på konfirmation, sonen Henrik har konfirmerat sig, i Norge är det stort, mycket stort...De bor i Grorud, Skien så vi har en bra bit att åka varje gång vi skall ses, vi kör varannan gång, nu träffas vi till midsommar igen...
Tänk va alla norrmän klär sig fint till fest, alla har folkdräkt, små som stora, från olika byar...och där kommer vi tråkiga svenskar i "vanliga kläder".

image190


Här är kyrkan i byn som konfirmationen var i..väldigt liten...emellan bergen...

image191

Peter och jag pyntade med björkar och Norks flaggan så klart...vi bodde och var i en jaktstuga. Mycket trevligt och så vackert med bergen runt omkring.

image192

Konfirmanden med familj...

image193

Här bor våra vänner, det är huset på kullen med stora skorstenen...så fint, svårt att se på bild, för att komma till jaktstugan som vi var till så fortsatte man bara upp emot skogen och rakt uppför...jag menar uppför...i Norge är det berg som alper, detta är ju på väg mot Hardangervidda. Det är himmelskt vackert...
Men som sagt nu är vi hemma igen och det är också himmelskt vackert, jag har sagt det förut, borta bra men hemma bäst...

Punktering


Första dagen med sommardäck...pang...

Lina hade en ledig dag från jobbet, och ringde och sa att, mamma jag kommer och hälsar på....
Ja, tänkte jag...då passar jag på att ta med henne till sommarstugan för att sätta daliaknölarna...vi hann inte komma mer än en mil på resan förrän det small till, pang, pyyyssss....herregud Lina sa jag, jag kan inte byta däck...kan du....Ja då säger hon, detta klarar vi...hon är sån hon Lina, klart vi klarar detta mamma...


image187

Vi rullade ner bilen på en grusväg så att vi stod relativt plant, plockade ut hunden, drog i handbromsen och la i växel...sen började arbetet, alla muttrar bort en efter en, Peter brukar dra till dem stenhårt, jag menar stenhårt ..men inte denna gång, eller också är Lina stark...man kanske blir det som kurator....pumpade upp bilen med en minidomkraft, av med däcket, och snabbt dit med det andra....fast med skruv igen och ner med bilen, ja det tog ju inte 20 sekunder som det tar för däckbytarna på formel ett men väl 30 minuter...



image188

Jag bara stod och gapade..hon klarade det verkligen, inga problem  mamma, jag har ju varit med pappa och bytt till vinterdäck, jag borde nog också vara det tror jag för nästa gång kanske jag inte har nån av ungarna med mej, och det stannade inte en enda bil och frågade om de skulle hjälpa till...
In med hunden i bilen, det smällda däcket, sen bar det av hemåt igen...

image189

Vi kom hem igen till Duvnäs, ut med hunden, alla plantor och in med det i nästa bil, sen började resan igen.
Vi kom fram till stugan, jag planterade det jag skulle, vi satt i en underbar sol och fikade en stund, sen bar det av hemåt igen...Å tack Lina för att du var med, jag hade väl antagligen stått kvar än på den där skogsvägen och kliat mig i huvudet.

Molkom i sorg




Det har väl inte undgått nån att det hänt nåt fruktansvärt här i Molkom, 2 unga män 32 och 31 år gamla har blivit ihjälkörda av en man som sen smet från platsen. De hade varit på valborgsfirande i Bruksparken och tog sen cyklarna för att åka hem, båda tillsammans, de gjorde allt  tillsammans, nu fick de även dö tillsammans. Den ena av de två var min kusin, Micke, lille goe Micke..han hade två små barn som är 8 år och den andre 6 månader.
Hela Molkom är i nåt sårts vakum, alla vandrar varje kväll upp till olycksplatsen med ljus och blommor, Molkom är ju inte så stort utan alla känner ju alla här. Polisen har nu fått tag i den som körde och han har erkänt, men vad hjälper det 2 unga män har fått sätta sitt liv till.
Orkar nästan inte tänka på detta, skulle man verkligen klara  att  något av ens barn går bort före en själv...



image186

RSS 2.0