Flytten i spöregn


Idag samlades vi delar av syjuntan, nere hos syrran och svågern. Stora flyttardagen alltså. Men herre gud vilket väder, himlen var av och till öppen och alla var dyblöta innan vi var klara.
De har sålt sitt hus här i byn och flyttar in till stora staden istället. Huset är stort och då är det bra om man hjälps åt...och så har svågern oturligt nog fått ryggskott precis till denna dagen. Stackarn.



Här har vi tagit en välförtjänt kaffepaus...



Gapande tomma rum lämnade vi bakom oss och for till stan där en del av våra ungar väntade på oss.



När man är många går det fort och här har vi till och med fått möblerna på plats så vi kunde få oss en bit mat...på papperstallrikar åt vi syrrans goda baldrissallad och varm korv med bröd samt en kycklingsallad...gott efter mycket spring i trappor...ja inte av mej då för jag stod mest i köket och grejade med maten...jag gjorde kycklingsalladen.
Nu har det mesta kommit på plats och det är bara det stora huset som skall städas...sen kan de slappna av och börja njuta av den nya lägenheten som verkligen är super fin...gammal med högt i tak.




Gubben och jag åkte hemöver, trötta och blöta...men vi har just nu tyskungen på cd i bilen, vi sitter alldeles tysta och bara lyssnar.  Den är väldigt bra och Katarina Ewerlöf är ju en mycket duktig uppläsare. Har ni läst eller lyssnat på denna bok.

För att få höra lite mer av boken så tog vi en tur till skogen för att se efter svamp, uppköparna av karl johan svamp har kommit till byn så då kan man förstå att svampen är på G...jo då vi fann...3 fina karljohansvampar...de fick bli till varm smörgås åt oss två...gott...annars så kanske det kan bli svamp även iår om den inte drunknar innan dess för det är fruktansvärt blött i skogen...insjöar.



Se så fin han är den lilla godingen...nu blir det en kopp tea och DN galan på tv...so long.....


Hemma igen...underbar resa


Vi har sett en hel massa dessa dagar på kusten, åkt runt och återupplevt barndommen om man säger så...konstigt, när man blir äldre så är detta helt plötsligt väldigt viktigt..

Efter frukosten på hotellet igår gav vi oss av till Resö...där var vi nästan hela barndomm, dels i tält, sen i husvagn och sist i stuga...jag kommer ihåg denna sanden och alla rötter man alltid snavade på...inget hade förändrats, fanns  fortfarande utedass och den gamla kiosken med två glasluckor, den var också kvar..



Här letar jag efter snäckor...



Stannade sen till i Strömstad, där åt vi våfflor med mjukglass och en stor kopp kaffe till. Våra vänner som bor på Seläter camping var inte hemma så vi vände så sakta hem igen...till fiskäffären för att köpa lite räkor, färska...endast 256  kr/kg
(tror det var det)..blev ett halvt kg, en baguett och kräftorsås i vitlök till..



Detta intogs på vår pyttelilla balkong med varsin öl...mums va gott...

Middag hade vi bokat till 20.00 på kvällen och denna kväll blev det honungsglaserade revbensspjäll, ett måste när man är här nere..



Mätta och belåtna tog vi en kvällspromenad i solnedgången. Lite kallt och blåsigt och det kändes nu i luften att det håller på att bli sämre väder.



Min goding och jag ute bland klippor och berg... bakom oss gick sen solen ned alldeles knallgul.



Imorse åt vi frukost och sen började färden hemöver igen, vi åkte mot svinesund och gick in på det stora köpcentrat vi Nordby...herre gud vilket stort affärskomplex...vi köpte lite presenter till födelsedagar framöver, gubben köpte en ny klocka och sen blev det ju förståss godis från det stora godishuset...träffade faktiskt gamla vänner och det var väldigt kul då vi inte setts på länge.

Tog fart över den gamla svinesundsbron och ställde in oss på Halden.



I Halden ställde vi GPS på Lennartsfors...och jag kan lova att här hade aldrig våra ungar följt med längre, de hade gåttt av och tagit bussen...vi hamnade på mindre och mindre vägar, hamnade till slut i Nössemark, vid en liten färja...där på andra sidan efter grusväg i spöregn låg Lennartsfors.



Sen kom vi till Årjäng och rätt som det var så var vi hemma, sista milen  fick vi stanna två gånger för det regnade så förskräckligt så man såg inte vägen...gjorde tacos och nu sitter vi här och slappar i soffan....

Ja vi har haft det supermysigt i tre dagar...tack älskade gubben för att du var med mig och att du tog mej till mitt älskade västkusten igen...nu skall vi hjälpa syrran och hennes gubbe att flytta hela helgen, de har sålt sitt hus och skall flytta till lägenhet i stan...det kommer att bli väldigt tomt här utan dom och det gör mej ledsen, men de finns ju kvar om än mycket längre bort....

Födelsedag och västkusten


Måndagkväll kom Frida, Jimmy, Lina, Bettan och Bosse  hem till oss för att fira min födelsedag, som dock var igår men jag fick en semesterresa till sköna västkusten av gubben som skulle vara på min födelsedag och några dagar fram över.
Vi tog alltså kalaset dagen innan. Jag hade gjort smörgåstårta som faktiskt blev vädligt smarrig.



Till kaffet slängde jag ihop lite maräng med glass, hade plockat hallon tidigare under dagen. Mina gula goda hallon..



Smarrigt, sött och gott...
Tack för alla fina presenter jag fick, skivan med mina favoriter Blender spelades hela vägen ner till kusten blandat med
Tyskungen som vi lyssnar på just nu...ja den boken handlar ju faktiskt om just detta område jag befinner mig i nu...

Vi åkte tidigt tisdagmorgon då gubben skulle till kotknackaren först. Anlände sköna Grebbestad vid lunch...



Chekade in på hotellet vid Tanumstrand och åt en bit mat.



Det är så mycket folk fortfarande här nere på kusten...och solen skiner på oss som den alltid brukar göra när jag är här, nåja nästan jämt...

Åkte sen en sväng in till Fjällbacka, där tog vi en glass och strosade runt  lite, satt och njöt i solen även där.



Fjällbacka kyrka uppe på höjden, den ligger väldigt fint där.

Fortsatte sen resan ner mot Hamburgsund och Hamburgö, blev en riktig nostalgitripp, för här var jag många somrar som ung då jag hade en kompis som hade sommarstuga här...



Här är vi på fastlandet och har Hamburgö kyrka i bakgrunden, den ligger också mycket vackert på en höjd.

Väl hemma vid hotellet igen gick vi och satt oss på after beachen och lyssnade på Örjan Torstenssom som sjöng och unerhöll med en massa historier, honom känner vi väl eftersom han har varit speaker på ett antal av våra danstävlingar hemma i Karlstad....kul att just han var här dessa dagar. Tog varsin öl innan vi gick in och gjorde oss iordning inför räkfrossan som var på kvällen...
Ja herre gud va räkor vi åt, har faktiskt drömt om dessa läckerheter inatt...



Visst ser det gott ut och jag kan lova att det var det också...nu sitter jag här på hotellrummet och väntar på Peter, han är nere och klipper sig, det fanns en frisör här på bryggan så då passar han på när han ändå har tid...
Vi har tänkt oss en tur till Resö och Strömstad idag...på Resö är jag mer eller mindre uppfödd då mor och far hade stuga där när vi var små...
Sen ner till kompisar som bor på Seläter för att dricka kaffe....Ja som ni ser, jag har det underbart.....fick komma till mitt älskade västkusten även denna sommar...Ha det gott alla...

Ja hur tror ni att det gick...



Med svampen...jag har provat det nya sättet att rensa svamp som jag nämnde igår på inlägget...
Skall vara ärlig och säga att jag trodde inte mycket på det...



Här ligger svampen i vetemjölssörjan...snoppade bara av dem underdelen, slängde dem i med smuts och allt, rörde runt dem lie och vips...ja tro det eller ej, men det fungerade super bra...helt otroligt, bara att ta upp dem, dela på dem och skölja av mjölet, de sken som om de skulle vara polerade...och så rena, inget skräp och inget penslande med svampborste...ja helt super.



Lite för liten gryta till all svamp...fick byta till större så jag hade lika mycket till att göra iordning.

Prova detta knep. det blev helt plötsligt roligt att rensa svamp...Tack Danne för att du delade med dej av knepet.

Imorgon fyller jag år...gubben och jag åker på en resa, till kusten ett par dagar...vi skall bo på Tanumstrand som ligger i Grebbestad, vi skall äta räkor och mysa....så ikväll blir det fest här i huset, vi skall äta smörgåstårta som jag gjort idag.

Öppnade paket från sonen Karl och hans Sofie redan idag...titta vad jag fick...så fin servis i Sagaserien...Tack mina godingar. De kan inte komma hit idag då de är på semester tillsammans.



Läcker färg, orange...man blir glad av den färgen...

Nu skall jag plocka lite hallon som skall pryda marängtårtan till kvällen....har massor av gula hallon just nu...de är så goda.



Visst ser de goda ut mina gula hallon. Någon som har såna mer än jag.

Kantareller i massor


I kväll tog vi varsin svampkorg gubben och jag, gick in i varsin skog för att plocka skogens guld...kantarellen.

Jag kom strax tillbaka, i min skog hade någon gått före mej och jag var inte ensam i skogen, jag hade följe av den stora kungen, älgen...den tycker jag inte om att stå öga mot öga med utan då lägger jag benen på ryggen.

Gubben han kom två timmar senare hem än mej, och hade en hel kasse med sig hem...så nu har jag arbete att göra ikväll, eller kanske jag väntar med det tills i morgon efter att jag varit till stan och handlat..



Fasta fina kantareller...skall prova ett rensningsknep imorgon som jag fått av en god vän, man tar bara av det lilla rotpartit. Töm vatten i diskhon, häll i 3 dl vetemjöl och vispa om, sen lägger du i svamparna, ta upp dem och spola av och de skall vara kliniskt rena...måste provas och jag återkommer om det var bra.



I morgon skall jag göra smörgåstårtor då jag får hit folk. Måste först in till stan för att handla ingredienserna...upp i ottan alltså.
Nu är det sporten, sen snarklåda....

Den stora rivningen


Gubben han har rivit uthus idag, det gamla traktorgaraget har fått lämna oss...ja det har bara varit ett skal de senaste månaderna men idag föll det för kranen, till timmerkärran...



Här har rivningen börjat, på kanten av detta gamla garage har det även suttit ett utedass...



Här ser ni det, dörren på svaj...



Här räddar gubben det gamla fönstret, det kan jag säkert använda till något, eller va tror ni...jag älskar gamla fönster, målar man upp det så är det snyggt att hänga upp på en trävägg inomhus tex...mycket minnen i detta fönster.



Här faller det mer och mer...



Snart är detta garage ett minne blott...nu är det bara att börja renovera det som finns kvar...det är ju den gamla lagården där alla djur stod, innanför dörrarna som ni ser står fortfarande båsen kvar efter Majros och Rosa.



Här hamnar de gamla stockarna, hoppas någon vill ha detta som ved, spikena får man plocka ur själv, annars är det gratis....



Här faller även utedasset till marken...



Nu är det mest bara gammal skräp kvar, oljetank, gammal diskbänk...men nu är det iallafall nere. Detta har hängt som en mara för gubben så jag kan tro att han är nöjd nu.



Vill visa er min gamla skylt som hänger på uthusen, det är en kossa med texten välkommen på....kanske skulle man göra iordning den...eller också får den fortsätta se ut så här, jag älskar den som den ser ut....

Middag idag, fisk...gubben vill ha lax så jag får väl dra igång ugnen då regnet kommer precis nu...



Vårt köksbord pryds av stenen med texten, hem ljuva hem...min älsklingsljusstake och blommor, i kärlekens färger.

Ha en fortsatt fin söndag alla där ute.





 


Regnet det bara öser ner...


Och jag blir så blöt om både skor och strumpor.....

Jag sitter här i sommarstugan, gubben är på jaktmöte....hade tänkt mej en långpromenad under tiden, men inte fick jag med regnkläderna hit...och den tunna jackan jag har den blir klassblöt bara man sticker ut näsan, tro mej...jag var ute för att ta lite kort nyligen och blev precis sur på några minuter...

Men det går ingen nöd på mej inte, jag har eld i spisen, den sprakar så fint...kaffe i stora koppen, datorn framför mig, levande ljus på bordet, sängen är bäddad...då kvittar det väl om det regnar utanför fönstret.



Imorgon är en ny dag, då skulle det iallafall bli uppehåll och då vill jag verkligen att det skall så förbli...gubben och jag skall upp till Sunne på dans, dansbandsveckan håller på för fullt och imorgonkväll spelar bla. Blender, mina favoriter.
Visserligen spelar de på dansbana med tak men det blir så blött på golvet och trögt att snurra med blött golv.

Ha det så bra nu alla...nu skall jag titta på Karlstads Grand Prix på tv...




Skogen


Tänk vilka kontraster detta är mot vad vi uppleft i 2 veckors tid...skogen hemma hos oss...underbart, man hör fåglarna kvittra, men ser grön skog, småtjurar som mår gott i hagen...man ser svamp...hej och hå, vilken lycka...



Vår underbara skog...solen kom in till oss mellan träna.



Man finner ro här bland stammarna, jag älskar att vara ute och resa men visst är det gott att komma hem till lugnet igen.



Kalvarna i sin trygghet, sötast i världen, här står de och tuggar och tuggar...brölar när man kommer till dem och pratar.



Såna här kantareller finns det gott om i skogen just nu, iaf här hos oss i Värmland. Luktar gudomligt ....



Och smakar så himla gott, på en macka med lite ost på, sen in i ugnen....å så gott....

Idag har solen skinit nästan hela dagen här hos oss, vi har kunnat klippa gräsmattan, jag har fått fyra maskiner med tvätt torrt ute....städat bilen sedan resan. Imorgon skall det bli dåligt igen...vi åker ändock till stugan tänkte vi då det är jaktmöte där imorgonkväll.

Sonen har varit hos oss ikväll, vi har tittat på kort från vår resa, ätit lite mat och haft det allmänt mysigt...nu är det snart dax för snarklådan igen...

Hemma igen


Ja då var man hemma igen...från en helt underbar resa....allt har gått bra, vi har ju legat ute på vägarna och kört många mil, ca 400 tror jag att det blev.
Vi stannade till vid bordershopen för att köpa med oss lite öl och wiskey, nästan bredvid vår bil stod denna bil...grannens  här hemma i byn, är inte världen bra liten va...80 mil hemifrån...



Första natten blev hos Peter Lachman i Lübeck, här stannar vi alltid innan vi sticker vidare...



Sen vidare mot Goslar, här är nästan alla hus klädda i skiffer...mycket vackert.



Rothenburg..




Här stannade vi för lunch i Rothenburg, har ni inte varit här så åk hit, ett av mina favoritställen...gammalt, pittoreskt och så mysigt, här har jag varit massor av gånger och återkommer alltid hit.



Här stannade vi för natten, hade bokat ett rum här i Dinkelsbuhl. Här har vi också bott tidigare, vi älskar såna här gamla ringmursstäder och spänningen i dessa gamla hus och murar är helt otrolig, man kan gå runt och njuta hur mycket som helst av detta, vi har haft otrolig tur med vädret mestadelen av resan.



Schweinehaxe mit rotkohl und bratkartoffeln, en av mina favoriter i Tyskland...mums...



Vidare mot Scweitz, här hade vi träffat på de andra som åkte i den andra bilen, farmor och mormor med lilla Mira i varsin hand. Syrrans båda pojkar i bakgrunden....Här var i Bregens...



Framme i Lugano och vårt hotell Montarina...här bodde vi i 6 dagar som var helt magiska...så varmt och skönt och en helt underbar natur...vi har sett så mycket fint här nere och ätit massor av god mat, fruktansvärt dyrt men vi har ju semester och då skall man väl unna sig lite.



Här kommer dottern Lina med sin Daniel direkt från Milano, de flög dit och tog sedan tågen till oss i Lugano, en fin resa som gick förbi Como.



Första kvällen tillsammans alla 12...vi hade en väldigt fin utsikt utöver Luganosjön härifrån denna restaurang.



De dagar man var lite lat och inte orkade gå från toppen hos oss ner till stan, då tog man denna hiss/tåg...väldigt bekvämt och bra när man kånkade på vatten och mat, vi handlade ju vår egen frukost och åt den tillsammans alla 12...väldigt bra ställe vi bodde på, man fick välja på med eller utan frukost...vi handlade varsin dag/familj...väldigt bra och lättvindigt...gott med massor av färsk fin frukt till frukost...lyxigt värre...



Utanför hotellet, palmer överallt, väldigt fin trädgård och så välstädat...



Här är vi ute på båttur på Luganosjön, gick av vid en hållplats  som faktiskt var inne i Italien och åt mat. Så nära gränsen till Italien ligger Lugano.



Vi satt på en uteplats som var precis vid vattnet och åt...ja sämre matplats har man haft....så vackert, man kunde inte se sej mätt på denna utsikt...åt en jättegod tonfisksallad här.



De flesta eftermiddagarna låg vi vid poolen, vi hade ju över 30 grader varje dag och man kunde inte röra sig förrän svetten droppade. Daniel han hade som motto att så fort naveln svämmade över var det dax att bada...alltså hela tiden.
Här sitter de mina godingar.



Varje kväll tog vi långa promenader, först då man orkade börja leva och det var då man blev hungrig och ville ha mat...denna kväll blev det en pizza...(min första sedan matförgiftningen,) denna smakade mycket gott..




Denna utsikt hade Peter och jag från vårt fönster, detta kort taget kl halv sex en morgon då jag inte kunde sova, stod i fönstret och tog emot morgonen, och bara njöt.




Här åt vi en måltid, på vinrestaurangen El grotto...vi åt Tonfisk, svärdsfisk,,,ja vi provade på massor av olika sorters kött här. Gott men svindyrt...



Som sagt vi gick ju till alla ställen vi besökt och åt på, här väldigt högt uppe...på väg hem från El grotto...



En av dagarna åkte vi in i Versaskadalen, vinodlingar överallt. Stannade till först vid denna vattendamm...ja man var ganska skakig i knäna när man gick ut på denna kant...det ni ser överst var en kant man kunde gå på...i mitten på rampen där hoppade man bungyjump...ja herre gud, folk är inte kloka...



Åt en stor tallrik med doftande ostar långt inne i dalen i Sonogno...ja kan livet vara bättre...klättrade sen vidare upp mot vattenfallet.



Här är vi nästan uppe...



Här kommer vattenfaller ner mot den lilla sjö det slutade i..iskallt vatten, men klart och gott...



På väg hem igen stannade vi vid Lavertzzo, här från kanten hoppade en hel massa tokiga ungdommar rakt ner i ett hål...träffade man fel så var man dödens...syrran och hennes sonhustru de badade nere vid kanten och vattnet var inte mer än några grader varmt...



Utsikt från min solstol, ena hållet ner mot poolen och andra sidan där var det bara vinstockar, i långa rader...ja inte alla dagar man solar tillsammans med vinrankor...



Vinstockar....



och druvorna som satt på...



Här pustar vi i solen med en sallad och melon...



Sista kvällen i Lugano, på vandig ner mot innerstaden och givetvis kvällens mat...en del av oss stannade och pústade i värmen.



Godingen Mira, en helt otrolig liten tjej som charmar alla i sin närhet...mej slog hon helt knock på under denna vecka...



Sista måltiden innan vi började dela på oss igen, Lina och Daniel åkte tillbaka till Milano och vi andra 10 åkte mot slottet Neuswanstein.



Glasspaus efter middagen nere vid Luganosjön. Här var klockan 21.00 och det var fortfarande 27 grader ute.



Mira hon sov gott i sin kärra....




Far och dotter utanför porten till hotellet..



Dagen vi skulle åka hem vaknade vi till ett väldigt oväder, åska och hagel, hagel stora som små köttbullar...trodde ett tag att det skulle slå sönder takboxen för oss men det gick bra...Lina och Daniel de hade det fortfarande fint för de var på andra sidan bergen i Italien, Milano...vi åkte mot det sämre vädret, till Tyskland...
Vi skulle bo denna natten vid slottet Neuswanstein...hamnade på ett hotell precis nedanför slottet så när vi vaknade på morgonen så såg vi slottet utanför våra fönster. men det var bara 10 grader varmt, från 35 till 10 grader, ja vad säger man, jo skit...




Kvällen tog vi en liten promenad upp till slottsporten...och gick sedan vidare ut på hängbron för att se baksidan av slottet...här blev man skakig i benen igen, brrr...förra gången vi var här så vräkte regnet ner, detta året hade vi bättre tur fast det var kallt.



Jag ni ser själva på min min vad jag tycker om detta...men gud va fint här är...

Här sa vi hej till Mira med familj, nu var vi bara 5 st kvar och vi for vidare mot Erfurt...



En väldigt fin stad, gammal och med mycket kyrkor, som vi älskar att strosa i...i denna kyrka har Martin Luther predikat och här står han själv som staty...



Här vi fem som fortfarande reste tillsammans, detta på vårt hotell, mycket fint och väldigt god mat...



Sista natten bodd vi i Lübeck igen, när man kommer dit så måste manbara besöka konditoriet Niederegger, jag äter alltid min jordgubbsbakelse...så gott...här på bild även potatisbakelse och nougat/chokladbakelse...

Vi tog en båttur runt Lübeck i strålande solsken, men som slutade med uppfällda paraply och spöregn...herre gud va vi skrattade denna resa...



Tur man sett detta tidigare..haha...maten denna kväll åt vi på kartoffelkeller och den bestod av en massa olika kötträtter...gott...

Åkte tidigt måndag morgon, skulle med båten hem som var bokad till 12.15, innan skulle vi även hinna med ett besök på bordershoppen igen...Hemma i min egna säng vid 24.00...lång dag i bilen, men allt har gått jätte bra...

Jag är så glad över denna resa...den var ännu bättre än vad jag hade förväntat mig...och tack ni alla som var med och gjorde min resa så fin...allt har fungerat så bra, vi var ju iaf 12 st som var tillsammans stor del av tiden...

Har så mycket jag skulle vilja visa er så allldeles säkert kommer det fler bilder vad det lider, om ni orkar förståss...nu skall gubben och jag ut i svamskogen, han har vaknat till nu, fick migrän när vi kom hem inatt så han har varit skör hela denna dag...



Adjö Lugano...hej Neuswanstein


Nu har vi lämnat soliga Lugano...från 35 graders värme till 10 grader som det var i morse när vi vaknade i Neuswanstein...

Vi hade det väldigt skönt i Lugano...soligt och underbart...men det var väldigt dyrt...allt man skulle göra kostade massor, nu skall man ju inte snåla på semestern men ibland fick man tänka över det två gånger.

Igårmorse åkte vi vidare mot Neuswanstein, vi skulle till  ett av de kända slottet som Ludvig II av Bajern byggde, han lät bygga 4 stora slott på ungefär samma ställe. 



Här står jag på den gamla hängbron Marienbrügge med slottet i bakgrunden....vi var även ända upp till slottet och knackade nästan på dörren.



Vi hade sån tur så vi fick ett hotell precis nedanför slottet så när vi vaknade imorse hade vi slottet som enda utsikt...endast några meter från oss. Vi bodde på slottshotellet...

Imorse hade det bäställts biljetter till visning inomhus i slottet, men där fick man inte ta kort. Vi åkte vidare vid 11.00 mot Erfurt där vi skall vara inatt. Vi har strosat runt i gamla stan en väldigt fin stad som har 200.00 invånare. Här har Martin Luther tjänstgjort i en kyrka.

Jag återkommer med mer bilder när vi kommer hem...imorgon bitt åker vi vidare mot Lübeck där vi tar sista natten innan vi är hemma igen...so long.








 

Lugano dag 4


Imorse när vi vaknade så skakade hela huset...och hela himlen lyste upp...det var åska av det större formatet.

Vi hade som planer idag att åka till Sonogno men fick skjuta upp det, fram emot 10.00 så stack vi ändå iväg då det slutat regna och åska.

Väldigt krokig väg och den stoppade först vid en väldigt stor vattendamm.



Fortsatte sen genom Versaskadalen upp till Sonogno.



Så vackert och pittoreskt...vi stannade i dalen och åt mat...



Minestronesoppa med bröd som var nybakat.



Massor med inhemska ostar som luktade fotsvett och gamla skor,  men de smakade helt underbart.



Hamnade tillslut vid ett vattenfall som slutade i en grön iskall sjö. Väldigt vackert och pampigt...en liten strapatsvandring att komma dit, man fick klättra på slippriga stenar som fortfarande var våta efter regnet, men det var det värt.



På vägen tillbaka ner stannade vi vid bron i Lavertzzo, här hoppar folk ner från kanten i en djup håla, och jag kan säga att jag skulle aldrig någonsin göra detta.  Här badade Bettan och Belle, i det iskalla vattnet, brr...
Här var det nu 33 grader varmt.....kan lova att det var varmt.

Hemma igen så hamnade vi på en kinarestaurang, gott. Nu är det kvällen igen och ungdommarna har bestämt att göra stan inatt....hur orkar dom.

Imorgon näst sista dagen här i Lugano sen börjar hemresan sakta igen....vi skall ligga vid badet har vi tänkt.



Lugano dag 3


Imorse vaknade vi till lite sämre väder....åt frukost vid halv nio och på detta hotellet får man göra sin egen frukost, väldigt bra för då kan alla köpa vad de vill ha.  Vid halv nio var det bara 19 grader...alltså väldigt varmt trots dis och dimma.



Efter frukost bestämde vi att vi skulle göra vad vi ville under förmiddagen och äta lunch var för sej eller par om par...en del gick upp till en utsiktsplats där man ser hela Lugano, en del åkte och golfade, en del la sig vid poolen (solen tar i soldis också) och en del gick på stan däribland gubben och jag.



Vi hann med lite bloggande och mailläsning innan vi gick ut. Kolla Linas blogg så får ni se mer...www.lhlettenstrom.blogspot.com...



Älskade gubben och jag stannade för lunch på en uteservering, här blev det soppa och öl. Till det bröd med olivolja på, gott..

Eftermiddagen spederade vi vid poolen allihop, för det blev väldigt fint väder redan vid elva tiden...ca 32 grader...inte illa va, och fruktansvärt fuktig luft...man blir svett bara av att andas.

Kvällen åt vi middag på en restaurang som vi trodde skulle vara enkel och billig,,( men icke...här kom det folk under kvällen med svindyra mercedesar och bmw...men vi stannade kvar och njöt. av grillad kanin, svärdsfisk och grillad tonfisk, till det gott rosevin, har man semester så har man...det tog ett stort hål i plånboken, men men...



Här uppe satt vi åt åt, hade denna utsikt ner över Luganosjön...

Imorgon har vi bestämt att åka bil upp bland bergen, till Locarno, det skall vara ungefär likadant väder som idag så då passar vi på.mEn bilresa på 1,5 timma så vi passar på att äta lunch där också, eftermiddagen blir det väl poolen igen, gott va...

Återkommer.....soliga hälsningar från Lugano.....

Frida, Karl, Sanna och Linus...vi saknar er här med oss...



 


Lugano


Framme i Lugano, vilket Paradis...vi kom hit igår vid 15.00 (söndag)...chekade in på hotellrummen och äntligen var vi samlade alla 12...

Här kommer Lina och Daniel från tåget, gubben och jag var ner till stationen och mötte upp dem..de kom från Milano.



Varmt så inni bänkens, men helt underbart...

Kvällen gick åt till att promenera vid Luganosjön...äta mat och bara va...så skönt att slippa bilen nu en vecka...

Måndagmorgon frukost sen båttur...



Här sitter vi på båten Paradiso, gick av vid en mysig vik och där ät vi lunch, tonfisksallad ´med olivolja på...hmmmm

Eftermiddagen låg vi vid poolen, inte dumt det heller kan jag lova.



Gruktansvärt kort men jag mådde som en prinsessa här, varmt och skönt. Nu på kvällen svider mina axlar och armar. Skall fortsätta bättra på det imorgon igen.



Här är vi på väg hem  från vår kvällspromenad, och även kvällsmat som denna kväll bestod av pizza. Att vara turist i detta land är verkligen inte billigt...vi åt pizza som kostade mellan 150-250 kr st...

Ha det bra alla, jag återkommer...



Dag 3...Rothenburg och Dinkelsbuhl


Startade redan tidigt idag, åt frukost i Goslar redan kl 08.00...fick tom ägg idag och grov bröd. Nu saknar vi bara gröten eller filmjölken men den tror vi inte att vi får så länge vi är i Tyskland.

Framme i Rothenburg vid 14.30, där sken solen och det var lika vackert som vanligt. Syrran och jag hade tänkt köpa porslin hos vår egen keramiker, men det var stängt, han hade flyttat tillbaka till Dinkelsbuhl, vilken tur att vi skulle bo där på natten då...(när vi kom dit så hade de stängt för dagen, ja förhela helgen)...



Vacker utsikt från ringmuren i Rothenburg.



De har även ett julmuseum i Rothenburg...där brukar vi gå in varje gång vi kommer hit...köper alltid några kulor till granen...dyra men fina.

Vidare mot Dinkelsbuhl där vi skall sova inatt. Hade bokat rum på hotell Eisenkrog...där åt vi även en smarrig  måltid...



Sweinhackse med rödkål och stekt potatis till, gud så gott...till den en bamsestor öl...

Nu skall vi ta kvällspromenaden här på stan...sen blir det sängen, tidigt upp imorgon igen då vi åker vidare mot Lugano...där möts vi upp alla 12 som skall vara tillsammans i en vecka. Lina och Daniel kommer med flyg, de sitter uppe i luften just nu...(19.33). Sebbe, Belle, Mira och Belles föräldar ligger några mil efter oss då de bor i Rothenburg inatt.

Till sist, Grattis älskade Linus på din 23 årsdag....kramar från oss här i Tyskland.






Dag 2 på vår semester


Startade tidigt igårmorse och resan bar av mot Lybeck, vi skulle åka ca 80 mil första dagen...



Resan över till Tyskland...sol och ca 20 grader varmt...



Gramme i Lybeck hos Peter Lachman, här har vi bott vid 6 av våra resor ut i Europa. Väldigt fint ställe och som ni ser så skiner solen fortfarande....men inte så länge till, strax efter detta började det vräka ner så vi fick sitta inne och äta för första gången här nere.



Dag 2 bar det av mot Goslar, en väldigt fin stad där de flesta husen är gjorda av skiffer. Mycket vacker stad där vi varit tidigare. Jag återkommer hemma med mer bilder då det är väldigt trögt att ladda hem kort här nere med det trådlösa internetet.
Som ni ser så stannade vi efter vägen med vårt spritkök för att laga mat, så här gör vi jämt, vi får sträcka på benen, får frisk luft och så spar man både tid och pengar. Denna måltid bestod av tomatsoppa och färska frallor.



Torget i Goslar, här kom vi från en restaurang där vi åt en himla god måltid....det spöregnade så vi var nästan ensamma ute trots att detta är mitt i semestertider.

Imorgon fortsätter vi mot Dinkelsbuhl, där stannar vi för natten....

Återkommer när vi kommit fram till Lugano där vi skall bo en vecka.  Vi har det bra, hoppas ni har det också...
Vill också säga grattis till sonen Karl idag som fyller 22 år. Älskar dej lilla gubben...





Semester


Idag startar min semester..oj va skönt...nu skall jag vara ledig ända tills 3 augusti.
När jag kom hem igår från jobbet så hade älskade gubben gjort klart verandan, nu är det bara innertak och glasfönster kvar och det kan vänta....nu har vi ju iallafall så fint så vi kan sitta ute...



Vid den vita väggen ställde vi en bänk som jag fick upp mitt olivträd på....sen hängde vi en lampa över...



Här på golvet skall sen en tjock matta läggas, för att det inte skall komma in kyla underifrån, vi skall ju kunna sitta här långt in på hösten.



Nya dynor skalll det bli på möblerna också...kanter vid taket och sen stuprännor på...innertak med spottar i skall också upp men som sagt det är inte så bråttom nu med det...



Här var det ju tänkt att vi skulle sitta alla och äta igår...vi skulle ju fira våra pojkar, syrran och jag. men precis när de kom så öppnade himlen sej. Det blev kallt och surt...så vi fick flytta in.....



Här står syrrans dotter och grillar, vi fick i all hast flytta upp den på verandan...här grillas det kycklingfilé tillsammans med nöt och griskött. Vi är ju många när vi träffas och alla är glada i mat så här går det åt massor.



Igelkotten Rut var med oss under grillningen, ja hon är här varje dag och äter, har gjort så i många år...vi har börjat att mata henne med kattmat och då så klart måste man ju fortsätta mata...de små barnen var väldigt nyfikna på henne och ville titta på kotten hela tiden.



Här står min Lina med de yngsta på festen...och tittar efter Rut som hade gått bakom soffan och kurat en stund.



Här inne fick det bli långbord istället.



Sonen, han som fyllde 22 och en av mina döttrar, storasyster hon var och jobbade på Hultsfredsfestivalen hon.



Smarrig jordgubbstårta som syrran gjort...denna blev till kaffet...ja 2 st hade hon gjort för som sagt, vi älskar mat.



Här sitter de två jubilarerna med sina paket...Linus han fick en cykel med en barnsadel till så att lilla dottern kan följa med på turerna...rosa och fin...Karl han önskade platta paket så där blev det pengar...han skulle laga upp sin cykel som blivit stulen men som han sen fann slängd i ett dike...trasig...och till det behövde han lite extra pengar.

Tack alla för en fin kväll...vi har alltid så kul tillsammans...

Idag är det packande som gäller...gubben han skall kolla över bilen så den är startklar...lampbyte, kylarvätska på...tvätta av den lite....ja den skall ju ta oss ända ner till Lugano...vi åker tidigt imorgonbitti och blir borta ett tag...hemma här skall stora dotter och sonen alltinera att bo...mellandottern hon skall flyga med sin Daniel ner till Milano och sen tar de tåget till Lugano och möter upp oss där då de bara kan vara borta 1 vecka. Vi blir sammanlagt 12 personer som möter upp i Lugano den 12 juli...2 bilar men som tar olika vägar ner.

Jag kommer att ha datorn med mig och skall försöka att lägga in lite inlägg då och då...ha det så bra alla...så hörs vi...
Lugano here I come.



Regn regn och regn


Nu har vi kommit in i regnstimmet igen, aldrig är man riktigt nöjd. När det var sol och 35 grader, då längtade man till svalka och lite regn...nu vräker det ner och då vill man ha sol....men kanske bara då 25 grader.

Jag har en dag kvar att jobba innan jag går på semester, det skall bli skönt för när sommaren kommer då är man sliten och man behöver få vara hemma och bara va...slöa i mysbyxor hela dagarna...

Ja mysbyxorna kommer fram här igen den 21 juli för på torsdag åker vi på semesterresa till Lugano, vi åker bil ner tillsammans med min syster och svåger bla...ja vi blir sammanlagt 12 st när vi samlas nere i Lugano, en del åker bil och en del flyger...



Hit skall vi...nu får vi bara hoppas att det blir bra väder och inte regn. 

Mysig lördagkväll i Paradiset


Under dagen igår så var det målande och snickrande nästan hela tiden. Vi har nu kommit  en bra bit på verandan, jag ligger ju ett steg före gubben hela tiden, ja han har ju förståss snickrat tidigare men jag som målar måste sen göra allt klart innan han kan ta över och sätta upp det...ja ni fattar va...
Uppe i ottan flera dagar nu för att ha förberett åtminstone en målning innan han vaknar.  Det blir jätte bra och nu hoppas vi att vi kan slutföra med att sätta upp staketet innan vi sticker på semestern.

Eftermiddagen var vi ner till mamma och pappa och fikade någon timme med dem, svalt och skönt i deras lägenhet.
Åkte sen till kyrkogården för attt vattna och där var det snustorrt...dit måste man varje dag för att inte blommorna skall torka bort.

Sen tog vi kvällen....åkte till Pardis, till min syster och hennes man...de har sin sommarstuga i Paradiset som ligger i Västerud, vi hade som mål att ta kvällsdoppet där efter denna varma dag.
Underbart vatten som var ca 25 grader, vi hann precis i och doppa oss och simma runt lite innan regnet kom, i stora kalla droppar...men efterlängtat. Vi sprang upp med handdukarna fladdrandes om benen, en syn för gudarna.

Måste visa deras underbara utedass...på detta dass sätter man sig gärna...



Ser ni på utsidan, där har syrran gjort en bänk med en rostfri vattentank, tvättskål och alltid en fräch handduk...dasset är pyntat och mysigt...



Här sitter vi inne i storstugan, ser utedasset utanför det nyöppnade fönstret...detta gjorde svågern igår...vilken skillnad det blev, ljust och helt plötsligt kunde man se in i skogen...dasset skall flyttas längre ner nu för att det skall bli en veranda på denna sidan...

Vi åt också...smaskig sallad med melon och hembakat bröd.



Planerade även för vår resa till Lugano som startar på torsdag...det skall bli så himla mysigt, vi är ju 12 st som skall åka tillsammans, en del flyger och en del åker bil som oss....
Men först skall vi ha födelsedagskalas för våra minsta pojkar som fyller år med en dags mellanrum...Linus blir 23 och Karl blir 22...detta kalas blir här hemma hos oss i duvnäs på tisdag...gott att äta och givetvis deras älsklingstårtor...



Här står de kusinerna som fyller år, min Karl i vitt linne och kussen Linus bredvid...grattis pojkar..

Tack även till syrran och svågern för en supermysig lördagskväll i Paradiset...

Kvällsdoppet


När gubben kom hem från jobbet gjorde vi iordning fikakorgen och begav oss mot Östra Örten för att bada.
Helt underbart, varmt i vattnet så man kände inte att man gick i knappt, vid 20.00 var det fortfarande 28 grader i vattnet.



Det är så långgrunt så man får gå väldigt långt innan man kan doppa sig, bra för alla småbarnsföräldrar som skall hålla uppsikt över sina barn.



2 bleka kroppar, men snart har vi semester, då skall även vi bli bruna....hmmm



Den medhavda fikakorgen smakade sagolikt...kaffe och macka efter ett dopp, kan det bli bättre, vi var faktiskt nästan ensamma kvar till slut, endast några tjoande ungdommar fanns kvar och de stannade säkert i vattnet åtskilliga timmar till.



Hem tog vi bakvägen runt sjön över Torsked...denna vägen är väldigt rogivande att åka, mycket får och kossar efter vägen.



Visst är denna skylten gullig...(Ulrika känner du igen dej.)..

Nu sitter vi hemma på altanen och pustar med en lättöl som vi delar på och gubben han har tagit fram sin älskade popcornspåse..vi har varsin laptop i knät...är man miljöskadad tro....idag har grundmålat räckena  tre gången,  imorgon skall det övermålas 2 gånger med den riktiga färgen. Sen kan vi börja röja lite på verandan...lite spänd på att lyfta på all papp som ligger för idag har jag haft 2 ödlor runt fötterna när jag målat...ganska stora ca 2 dm...lite äckligt faktiskt...

Snart blir det snarklåda...undrar om man kan få sova något inatt eller om man skall ligga och svettas hela natten igen.
Lika för alla just nu...alla pustar och stönar över att inte få sova. Stort samtalsämne nere på affären i byn idag när jag var ner och handlade....
Ha det gott alla...det är fruktansvärt varmt, men jag älskar sommaren......



 


Torsdag, fortfarande sol


Rapport från getingsticket....det gick över under natten, smörjde med aloe vera hela tiden efter att sockerbiten avlägsnats med gadden i. På morgonen syntes bara stickstället....vilken tur att aloe vera finns, den har räddat oss många gånger från allt...superduper även vid brännskador.
Jobbet på tisdag gick bra, lite huvudvärk efter sticket bara men det kan också vara att man dricker alldeles för dåligt i denna värme. Tack gode gud säger jag att vi har AC på jobbet.
Under dagen ringde karl och frågade om vi villle ha lite sällskap under kvällen av honon och Sofie, vilken fråga va...jippi va glad jag blev, det är så underbart att få hem ungarna ibland...det blir liksom fest...och fest blev det eftersom jag vet att de älskar min lax i folie...gjorde massor med färskpotatis och romsås...ja det är gott.



Visst ser det gott ut...



Karl och Sofie stannade länge hos oss....vi fick riktigt mycket tid tillsammans med dem. Idag åker Karl  till Arvika för att jobba på festivalen, tidiningen han jobbar på skall ha ett viptält uppsatt för att folk skall kunna komma och göra lite inlägg på vad det tycker och tänker om festivalen. Han och en kille till skall sköta detta under festivaldagarna. Sofie åker hem till sin mamma och pappa i Västerås under tiden.

Här sitter jag just nu och tar mej en kopp kaffe och gör detta inlägg...



Sakta men säkert blir verandan klar, skall måla listerna idag som inte blev gjorda häromdagen...

Idag skall vår dotter Lina med sin Daniel samt kusin Sebbe med familj åka upp till vår stuga i Gräs och mysa under några dagar, (vi var upp och klippte gräsen igårkväll så det är så fint tills de kommer).
De kommer inom här och hämtar nycklar mm nu innan lunch...sen är det bara för dem att åka upp och ha det gott, blåsa upp bassängen till lilla Mira så hon får bada...eller om de lägger sig vid sjön...vi får se vad det hittar på.
Vi är så glada över att ungarna vill vara i stugan, gott betyg för vårt paradis. Frida och hennes Jimmy var ju där under midsommar och hade det ljuvligt.
Nu har vi gjort varsin nyckel till dem alla tre så att de bara kan åka upp när de vill.
Nej nu får det bli en påtår sen skall jag sätta igång med målningen, hoppas nu att alla humlor och getingar håller sig borta så jag kan få måla ifred.



Denna har jag bredvid mej när jag målar, gissa vad den luktar gott....hmmm







RSS 2.0