Lucia


Lucia firas den 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Det förekommer två huvudsakliga traditioner av att fira luciadagen, en har sin grund i Sverige, en annan på Sicilien.

Den svenska traditionen har sitt ursprung i både hedniska och kristna seder. Enligt folktron var det en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka litet extra. Även husdjuren fick extra foder. Under den sista tiden med julianska kalenderräkningen, det vill säga innan den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklot.

Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa och som dog på 300-talet.

Luciafirande och besläktade traditioner har genomgått en utveckling genom århundradena; omkring sekelskiftet 1900 etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige. Den moderna svenska luciatraditionen (se även Sveriges Lucia) har troligen ett starkare ursprung i Västsverige, i Västergötland och Värmland. Därifrån har den spritt sig över hela Sverige.

Under 1900-talet har luciafirandet spritts till andra områden och delar av världen såsom finlandssvenska områden i Finland, delvis i Danmark och Norge samt bland svenskättade i USA.

På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.
Texten lånad från Wikipedia.Här är Värmlandslucia 2009...

Idag är det segt, vi är fortfarande krassliga i halsen både gubben och jag, har ont i ben och kropp...men vid lunch träffade vi sonen och hans tjej inne i stan, vi skulle få följa med och titta på nya lägenheten...vi passade på att luncha tillsammans, jättemysigt....lägenheten var så himla fin...där kommer de att få det fint.
Köpte lite julklappar...nu hemma igen och sitter med te och honung....och en wiskey...en ny sort idag eftersom de tidigare inte hjälpt...tar en något rökigare idag...
Vi har nog fått någon skit nu för äldsta dottern och hennes kille är dåliga med feber...och krassliga i halsen som oss. Jag är inte färdig med lönen än på jobbet och den skall vara klar denna vecka för att hinnas betalas ut tills den 23....så det gäller att bita ihop och så länge jag inte har feber så får det gå.
Ha nu en fortsatt fin lucia alla...


Kommentarer
Postat av: Mari

Vad tråkigt att ni inte får vara friska.

Kul att Blender gick med till finalen

Krya på er

Mari

2009-12-13 @ 20:51:51
Postat av: Karin Bylund

sv: tack :) ni får också ha det så bra:)

2009-12-13 @ 20:59:11
URL: http://karinbylundd.blogg.se/
Postat av: Mia

Laphroiag, tror jag det stavas. Det är medicin som fungerar. Rökig god och läkande :)

Krya på er!

2009-12-13 @ 21:09:52
URL: http://miaimolkom.blogg.se/
Postat av: Inga M

Roligt att läsa om våra luciatraditioner. Idag firar vi Lucia på min skola! Det är alltid lika fint och högtidligt i kyrkan. Vi dristar oss till att våga fira Lucia i kyrkan fortfarande och det är en vacker lokal.

2009-12-14 @ 06:32:48
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Saras Inredning

Oj vilken söt lucia :)

Jag fick luciabesök av en 3-åring - underbart!

Krya på er!

Kram/Sara

2009-12-14 @ 16:20:03
URL: http://katterochpasta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0