vintertid

vintertid118112-23

Vår helg har varit väldigt blandad.
Åkte upp till Gräs på fredag för att bara slappa, stannade till lördag eftermiddag. På lördag förmiddag så bjöd vi våra grannar Sven och Gerd på förmiddagskaffe, det är ett mycket trevligt äldre par som ofta bjuder hem oss på ett glas vin eller bara en slät kopp kaffe. De är 75 och 80 år gammla men vi har det mycket trevligt i deras sällskap, de har så mycket att berätta för oss.
Frida kom hem till oss för att äta mat, det finns inget som stannar i hennes kropp just nu men denna maten blev i allafall kvar. Karl hade Lan hemma så vi var ganska många i maten denna dag. Lina och Daniel var till Anna och Henrik i Göteborg.
På kvällen hade vi anmält oss till en vinprovarkväll på Ditt Matställe i Karlstad, vi skulle prova Italienska viner och äta tre rätters till det. Vi provade en Barbera 2003 ett gott strävt vin som passar bra till tex pasta. Kostar 125 kr och har artnr 32047, mycket gott. Sen provade vi ett vin som var gjort på torkade druvor, Masi Costavera Amarone 2001, lite dyrare 242 kr med artnr 2345, gott till tex älgsteken jag har liggandes i frysen. Maten vi fick var trattkantarellsoppa, det drack vi sherry till, varmrätten bestod av oxfilé med vitlöksrostade grönsaker och potatisgratäng, till det drack vi Ripasso Montigarvi, och till efterrätt 3 sorters ostar som vi drack ett portvin Late bottle vintage port. Mycket gott. Vi tog bussen hem efter denna trevliga kväll i goda vänners sällskap.
Söndagen var kall...vi stannade i säng till kl 10 men denna natten fick vi ju ställa om klockan en timme  så hon blev ju bara 9. Peter tog Ville och bössan med till Höjden, jag åkte till en annan skog för att  plocka trattisar, de var djupfrysta där de stod i skogen, jag fann en hel korg med vanliga gula kantareller, när Peter kom tillbaka så hade han en hel kasse med kantareller med sig så nu har vi gott om svamp i frysen till det goda älgköttet.
När vi la oss på söndagkväll så kom den första snön...

mina älskade barn

mina älskade barn

Mina älskade barn..Frida, Lina och Karl, de bästa i världen..

Frida skall nu förära oss med det första barnbarnet, jag skall bli mormor och Peter skall bli "morfar", det är en väldigt stor lycka för oss,  men det är lång tid kvar, nån gång i maj tror vi...

Roligt för Calle och Oscar att få ett litet syskon och hoppas att du kommer att må bra hela tiden.
Lycka till Frida och Tobben...

Gulasch soppa


Här kommer en till:

Gulaschsoppa
                   4 pers

1 gul lök
400 g nötkött
1 röd paprika
1 msk paprikapulver
lite olja
1 liter vatten
1 köttbuljong
4 potatisar
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
2 msk tomatpuré

Tärna kött , paprika, lök och vitlök, bryn allt i en tjockbottnad kastrull eller gryta tillsammans med paprikapulvret, slå över vattnet, buljongtärningen och tomatpurén, låt koka i ca 1,5 timme, tärna potatisen och häll i soppan, låt koka ca 1 timme till, smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick creme fraiche och ett vitt böd att doppa i soppan.
Tar lite lång tid att göra men jag lovar att det är den värd, mums...

Goda soppor

Lite goda höstsoppor att smaska på

Jägarsoppa                        6 pers

14-15 baconskivor
1 lök
16-18 stora champinjoner
1 stor knippe persilja
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dryg msk örtkryddor
3 dl varm köttbuljong
3 dl varm mjölk (röd)
3 dl grädde
salt och vitpeppar
2-3 msk maisena
2dl creme fraiche tjock
3 ck sherry

Stek bacon, skala och hacka löken, fräs den, tillsätt svamp. Tillsätt persilja, tunna purjoringar, örtkryddor, buljong, mjölk, 1,5 dl grädde. Puttra 10 min. Salt, vitlökssalt, peppar. Rör ut maisenan i resten av grädden och tillsätt i soppan. Sist i med cremefraichen. Servera med varm grov pain rich.

svampskogen

svamptidersvamptider

Ja då kom hon äntligen hem då Lina. Efter en snabblunch bar det av till skogen för att plocka trattisar, vi började i vår skog vid Björntjärn för där såg vi svamp när vi jagade älg, tog med oss Ville för att han skulle få springa av sig lite men han lämnade inte oss alls, vi fick svar en stund senare när vi såg avtryck i leran av ett par stora tassar med vassa klor, varg...vi for vidare mot andra jaktmarker. Där hade vi tur, massor av skogens guld och vi fann inte bara trattisar utan även vanliga kantareller, hade säkert kunnat plocka 4 korgar fulla men man skall ju ta vara på dem när man kommer hem också. Lina gjorde en jätte smaskig omelett med svampstuvning till, mums, tack älskade gumman för att du kom hem och förgyllde tillvaron för oss en stund, imorgon far Lina till Åland med sina klasskamrater men på fredag tar vi nog en sväng till skogen igen

Antar utmaningen



Ja Mari, jag antar utmaningen...

Detta är jag bra


* Jag är hjälpsam
* Jag är omtänksam
* Jag är praktisk
* Jag är kärleksfull
* Jag är duktig på växter och blommor, har en trädgård och ett växthus jag är stolt över
* Jag är en bra mamma, har uppfostrat 3 ungar som jag är stolt över
* Jag är duktig på mat, min älgstek med kantarellsås är det inte många som säger nej till
* Jag är bra på att följa serier på Tv
* Jag är duktig på att fotografera
* Jag njuter av livet, tar vara på dagen, idag kan vara den sista

När man sitter och tänker efter så är man bra på så mycket, jag som är 50 har ju varit med om så mycket som man blivit bra på. 

Jag är också bra på att älska mina föräldrar, mina 4 syskon, mina vänner, FBK, naturen, den gamla bilen som startar varje morgon, fönsterputsaren som sköter mina fönster.......nog om detta

Hoppas ni andra antar uppmaningen också, det är skönt att tänka på allt man är bra på






älgjakten 06

älgjakt 06älgjakten i Acksjönälgjakten 06

Årets älgjakt är över för Acksjöns jaktlag, Det har skjutits 2 tjurar och 2 kalvar och det var allt vad som man fick skjuta hos oss iår.. Ville och jag var med från lunch idag och gisses va Ville är tokig i älg, han var mer inne i älgen än bredvid, vi var med ute i skogen och skulle dra hem en av tjurarna, han vägde runt 200 kg så det är inga små bitar att få fram, han var dragen för hand i ca 150 tunga meter, sen kom Kjell med fyrhjulingen och spel på, det gick betydligt lättare då...men va gjorde man förr då inga fyrhjulingar fanns. jo drog för hand, pust...Men det har varit en underbar dag, frisk luft och många roliga jakthistorier, tänk att alla gubbar liksom blomstrar upp så fort det blir jakt...kul..
Imorgon far vi till Gräs, till stugan, då är det älgjakt som gäller där..fredag får vi älgkött, gott att ha lite i frysboxen, sen under helgen tillbaka till stugan, bråda dagar när det är jakt, men som sagt...det är ju något som både Peter och jag längtar efter varje år, och Ville...Peter för jagandet , Ville för den goa älgen och jag för att få vara med och stå och dra i ett älgben i slaktboden, man är tokig...

lönnen gulnar=jobb

än orkar jag blomma                        Nu har hösten verkligen kommit,
dax att ta fram spaden och krattan alltså. .....
Hösten kan vara för underbar, som denna dagen tex, solen skiner från en alldels blå himmel, löven ligger som ett täcke över den fortfarande mörkgröna gräsmattan, man får verkligen arbetslust...det är fortfarande mycket som växer, många blommor som har satt knopp för säkert tredje gången iår, höstäpplena skall plockas ner och förvaras inför vintern, (det finns en del kvar på träna), de som redan trillat av kör vi till skogen till de vilda djuren, rådjuren och älgen skall ha sitt de också. Vi har kommit in i oktober och gräsmattan växer och frodas, dax för ännu en klippning sen ställer jag nog in gräsklipparen för iår, ja det finns mycket att göra, skönt att ha friår, då tar man dagen som den kommer.

hösten har kommitlönnen gulnar=jobb


118112-8



sommarstugan i Gräs Denna helg har gubben och jag varit till vårt älskade Gräs, vår sommarstuga i Gräs, det ligger i Hagfors kommun och är helt underbart. Vi köpte det för 2 år sedan och det var verkligen i behov av renovering, endast timmerstommen var bra. Har nu klätt storstugan i pärlspont som jag sen laserat vitt, vi har byggt ett kök av den gammla altanen, köpte inredningen på ikea och gjorde det till vårt alldeles egna.. I sommar har vi byggt en altan runt stugan mot väst ocg syd. Där skall vi tillbringa många goa timmar nästa år.
Nästa års projekt är ett nytt sovrum av det gamla köket och på toaletten skall det bli en dusch.
Här tillbringar vi nästan varje helg och lille Ville stortrivs där, han är verkligen kung i Gräs.
Imorgon börjar älgjakten, då skall käre gubben ut, jag blir väl med åtminstone en dag, för att slåss med älgflugorna.
118112-7118112-8


orkide från thailand

orkide från thailand

Denna orkide hade Karl med sig hem som litet skott från Thailand för ca 4 år sedan.
För att lyckas med sina orkideer så tror jag att det sitter i fingrarna, eller vad man säger...alla kan...
Jag ger mina ljuvliga varelser vatten var 10:e dag, pratar med dem, ger dem lite näring på hösten och när de ser ut att behöa mer bark fyller jag bara på, som ytterkruka har jag en i lera för att inte solen skall bränna rötterna. Nu har de nog fått fnatt för de har blommat konstant i över ett år. Varje gång det kommer en ny knopp blir man liksom varm för då vet man att man får se dessa underbara blommor flera veckor till.
De är sagolika...

Norge sista helgen i september


Duvnäs - Skien/Norge på 6 timmar..

Jag och syjuntan som består av Lollo, Maritha, Eva samt Bettan (Bettan kunde inte följa med denna helgen) åkte till Tone i Norge sista helgen i september. Åkte vid lunch på fredag med stopp i Töcksfors för fika, nästa stopp var vid färjan i Moss, denna tur tar ca 40 min, framme i Horten har man ca 1 tim och 20 kvar till Skien, anlände till Grorud och Staffan följde med oss till stugan som ligger mitt i skogen med varken vatten eller el, det vatten man använder hämtar man i bäcken och sen är det bara stearinljus som gäller. Det är verkligen avslappnande, man går liksom in i ett lyckorus, helt underbart för kropp och själ.
Ute på promenader i regn, pratade om livet i allmänhet och allt vi vill göra, samt att vi åt och drack både massor och gott...men som vanligt tar allt det underbara slut. Hemma igen sent söndag kväll, där väntade goa gubben, hunden och ungarna på mig..

bryggan vid stuganväntan på båten i Moss

Älskade orkideer


                        Räknade mina orkideer idag när jag vattnade dem, det var 16 st..alla blommar. 
                        Är det något som jag är duktig på så är det orkideer. Tycker jag själv iallafall.

                                     söderfönster      
                                     118112-2

RSS 2.0