Förkylning...och ond tassNu har stackars gubben blivit genomförkyld med ont i halsen, aj då han blev smittad stackarn...

Vi skulle ikväll åka till stugan för han skall ju jaga älg under helgen, nu får vi se hur det blir imorgon, vi stannar hemma här inatt iaf, här är varmt och gott...

Ville hunden han var med Peter ute och sökte efter påkört rådjur i onsdagskväll, på torsdag morgon när han kom upp gick han på tre ben, vi kollade och det var en infektion mellan trampdynorna, alldeles röd och svullen, jag har lagt på omslag men det blir inget bättre, idag ringde jag vetrinären men de hade inte tid för oss. Har varit ner till apoteket och köpt jodopax och så kör jag med strumpa på, han slickar ju hela tiden och det är inte bra, nu ikväll fick jag se att det var pus (var) där i så nu blir det till att klämma och lägga på nytt förband. Stackars lilla ville....han har ont och när han får på strumpan så blir han ännu sjukare...släpar sig fram....Här står han skönheten på den gröna härliga gräsmattan.....tänk om vi vore vid den årstiden istället, nu är det så kallt så man fryser för jämnan...kvittar vad mycket kläder man sätter på sig.

Ha en fin helg alla...ta det lungt och njut av Alla helgons helg


All Helgona helgen - Halloween


Idag har jag varit ner till våra gravar och tänt ljus, klätt med granris och gjort det varmt och ombonat.
Ha en fin All helgonahelg alla, vi åker till stugan och myser....

Här kommer lite fakta...visste ni detta....
 
 Alla helgons dag

 
Alla helgons dag och alla själars dag
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Men den seden är bara drygt ett halvt sekel gammal i Sverige. Urgammal är däremot dödskult, själskult och helgonkult vid vinterhalvårets ingång.

Allhelgonadagen i den romersk-katolska kyrkan
Den 1 november, allhelgonadagen, har katolska kyrkan sedan 700-talet firat de helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Dagen efter, den 2 november, firade man alla själars dag för döda familjemedlemmar och kvällen före, den 31 oktober, var allhelgona afton (All Hallows Even=Halloween).

Allhelgonahelgen har i växlande utsträckning bibehållit sin betydelse i den romersk-katolska kyrkan i Västeuropa.

Allhelgonadagens var vinterns första dag
Under Sveriges katolska medeltid stöter vi första gången på allhelgonadagen i Vallentunakalendariet 1198. Den räknades då till andra klassens helger, det vill säga att den i betydelse kom närmast efter jul, påsk och pingst. Att dagen var betydande kan också avläsas i förekomsten av allhelgonagillen på olika platser i landet. Allhelgonadagens roll som kalendarisk fixpunkt syns i medeltidslagarna och den ansågs vara vinterns första dag.

Allhelgonadagen som helgdag togs bort
I Sverige bibehölls allhelgonadagen som helgdag även efter reformationen på 1500-talet, trots olika försök att rensa bort den och trots att helgondyrkan inte gick ihop med den nya lutherska läran. Den bedömdes tydligen som svår att göra sig av med utan protester, däremot avskaffades alla själars dag, den 2 november. Men slutligen försvann även allhelgonadagen som helgdag i almanacksreformen 1772.


 

Alla helgons dag infördes 1953
Först senare, vid nittonhundratalets mitt, växte seden med ljusen på gravarna fram - med inspiration hämtad från de katolska medelhavsländerna. Och till slut återinfördes dagen i och med helgdagsreformen 1953. Dagen blev kallad alla helgons dag och den firas den första lördagen i november och dess betydelse som ett uppskattat avbrott i höstmörkret bara växer och växer. Den gamla allhelgonadagen ligger kvar den 1 november, dock utan helgdagssstatus.


Allhelgonarenässansen i Sverige är alltså i viss mån ett katolskt bruk som återvänt i en ny form - nu minns vi våra döda på den dag (med viss förskjutning i almanackan ibland) som vi tidigare ägnade våra helgon och inte som förr på alla själars dag. Men frågan är om vi dessutom är beredda att ta till oss Halloween, ett höstfirande med hednisk-katolska rötter?

 
 Halloween - 31 oktober

Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, i anglosaxiska (engelskspråkliga) länder.

Kom till USA med invandrare från Irland
Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg.

 
Sägnen om den irrande själen som hade kol i sin rova för att lysa upp vägen
För att lysa upp mörkret bar man ljusförsedda rovor utskurna till ansikten. De kallades "Jack o´lanterns" och enligt sägnen föreställde de den irrande själen efter smeden Jack som varit för ond för att komma in i himlen och som inte heller släpptes in i helvetet, eftersom han hade överlistat Djävulen. För att lysa upp sin osaliga vandring på jorden hällde han glödande kol i rovorna.

Religiös fest med ceremonier ledda av druider
Men ursprungligen var inte Samhain bara en arbetsfest som markerade övergången till vintern utan det var även en religiös fest med ceremonier ledda av druiderna, de keltiska prästerna. Det keltiska året slutade den 31 oktober och därför var det ett lämpligt tillfälle att spå om vad som skulle hända under nästa år. Med kristendomens införande och den katolska kyrkans framväxt började arbetet med att försöka kristna helgen och minska de keltiska gudarnas och andarnas kraft.

Alla själars dag
År 731 införde den katolska kyrkan alla helgons dag (All Saints day), den 1 november, som en fest för de helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Dagen var också tänkt som en ersättning för Samhain. Men den nya helgdagen lyckades inte utrota det folkliga firandet. På 1000-talet gjorde kyrkan ett nytt försök att utrota Samhain genom att även införa alla själars dag (All Souls day) den 2 november. En dag då de levande skulle be för de dödas själar.

Tände eldar och lekte lekar med äpplen och nötter och klädde ut sig
Vid medeltidens slut var Allhallows Eve en etablerad del i den romersk-katolska kyrkans almanacka. Efter reformationen kom de folkliga traditionerna kring Halloween att leva vidare på Irland, i Skottland, Wales, delar av England och på Orkney- och Shetlandsöarna. Där fortsatte man att tända eldar och leka lekar med äpplen och nötter och att klä ut sig och göra "trick or treat".

Trick or treat
Man lyckades alltså inte i sina strävanden att utplåna det hedniska firandet och Halloween fortlevde som en blandning av hedniskt och kristet. Och det var som sådan den introducerades i USA på 1840-talet dit den kom med irländska invandrare såväl protestanter som katoliker. I USA utvecklades festen sedermera till en populär barntradition med maskerat tiggeri "trick or treat", ett omtyckt tillfälle för barnen att skämta med de vuxna.. Barnen klär ut sig till spöken, prinsessor, benrangel och liknande och går runt och tigger godis i grannskapet. Om de inget får hotar de med straff av olika slag, till exempel tomatkastning mot dörrar och fönster. Till festen hör också att man dekorerar sina hus och trädgårdar med utskurna, ljusförsedda pumpor, kålrotens efterträdare i USA. Nu för tiden firas Halloween med utklädning också bland vuxna och i New York ordnas en Halloweenparad, där artsister, konstnärer och designers deltar tillsammans med "vanliga" New Yorkbor.

Halloween i Sverige
I Sverige är Halloween en sed som blossat upp, framför allt under senare delen av 1990-talet. Innan dess förekom den endast i begränsad omfattning.

 
Bus eller godis?!
Det är framför allt barn och ungdomar som anammat Halloweenfirnadet med maskeradupptåg på daghem och fritidshem och på privata fester. Bland barnen förekommer maskerat tiggeri - bus eller godis?! (="trick or treat") - om än i liten omfattning. Särskilt populärt är det att klä ut sig till benrangel, häxor och spöken, och alla andra varianter på temat döden.

Seden att tända ljus på gravarna ökar
Agneta Lilja visar att kritiken i Sverige ställer det allvarliga och stillsamma svenska allhegonafirandet mot det uppsluppna, ytliga och kommersiella amerikanska Halloweenfirandet med sin mer lekfulla inställning till döden. Vissa motståndare känner även en rädsla för att Halloween skulle kunna konkurrera ut allhelgonafirandet. Men i stället har det visat sig att seden att tända ljus på gravarna på alla helgons dag har ökat. Ett vanligt argument för Halloweenfirandet är att det behövs något som lyser upp den helgfattiga hösten. Och vad kan då vara bättre än en fest med maskerad och karnevalsinslag? Dessutom ser många som arbetar på förskolor och fritidshem ett pedagogiskt värde i tillfället som ges att prta med barnen om rädslor och döden. Detta möjliggörs genom den ofarliga rädslan som kommer fram i firandet.

Halloween i sitt svenska sammanhang
Halloween har blivit ytterligare en tradition i Sverige med både religiösa och profana inslag, liksom julen där Jesus samsas med jultomten, eller påsken där uppståndelsebudskapet konkurrerar med påskkärringar om uppmärksamheten.

Välkända svenska symboler
De olika inslagen i Halloweenfirandet - tankar och symboler kring döden, maskerat tiggeri, utklädsel, fest och upptåg, även en upplyst rova eller kålrot - är väl kända i svensk sedehistoria. Trots detta uppfattas Halloween av en del som mycket utländskt och främmande. Antagligen för att man inte känner igen elementen i den här tappningen eller att de dyker upp vid "fel" tidpunkt. Att klä ut sig till oigenkännlighet och gå omkring och skämta skrämmas är någonting vi sysslat med åtminstone sedan vikingatiden. I en skriftlig källa från 900-talet beskriver den bysantinske kejsaren i Konstantinopel hur de nordiska vikingarna i hans livgarde kommer in utklädda och uppträder under julen. Iförda olika sorters masker och klädda i pälsar med håren utåt lever de om och för oväsen med sina sköldar. Utmärkande för Norden är att upptågsmakeriet var förlagt kring jul. Olika former av julbocksupptåg, stjärngossespel och Knutsfirande har förekommit långt fram i tiden och gör det i viss utsträckning ännu.

Våra seder
I sedernas natur ligger en ständig förändring, Vi lägger till, drar ifrån och stöper om. När element inte längre fyller någon funktion försvinner de eller flyttas. I Sverige håller vi idag på att skapa vårt eget Halloweenfirande. Här är det huvudsakligen skräcktemat som lockar till utklädsel till skillnad från i USA, där det lika väl kan vara prinsessor, féer, kungar, drottningar och alla möjliga andra sagofigurer eller politiker som blandas med spöken, vampyrer, benrangel och häxor.

I USA infaller alltid Halloween den 31 oktober medan firandet i Sverige vanligtvis sker på aftonen före alla helgons dag som är första lördagen i november, oavsett datum. Men Halloweenfester kan även förekomma lite när som helst i slutet av oktober eller början av november.

Gå påskkärring och fira Halloween
Fredrik Skott har studerat påskkärringarna i Sverige och menar att Halloweens popularitet i Sverige kan bero på att man får vara precis så ruskig och skräckinjagande man vill. När till och med påskkärringarna har blivit allt sötare och harmlösare och det knappast förekommer några andra skrämmande upptåg skulle behovet av att skrämmas flyttats över till Halloween.

En annan tänkbar anledning till sedens popularitet kan vara att den ligger rätt i tiden med dagens intresse för New Age, häxor, spådomar och olika ockulta fenomen.

All denna fakta hämtad från Nordisk uppslagsbok.NostalgiIdag när jag var inne på persiljas blogg så läste jag om hennes nostalgitripp....
Jag tänkte då genast på mej själv och ungarna när de var små...världens sötaste ungar...Frida, som idag är 29 årLina, idag 24 årKarl som idag är 21 år....underbaraste ungar som finns...så här ser de ut idag...Slänger in ett kort på mej också som liten.....Här börjar jag första klass, detta var 1962, jag ser livrädd ut.

Jag satt mej sen med alla album och kassar med kort sen ungarna var små. Tänk så mycket kort man tagit på dem
under årens lopp. Det väckte en massa minnen och timmarna försvann i ett nafs....skönt med såna dagar ibland.

Vintern kommer nu


Idag kom vintern hit till oss...när gubben, jag och Ville åkte till jobbet  och hunddagis idag vid sju så mötte vi vintern några km från oss...uppe på höjden utanför byn kom snön...fy bubblan...jag gillar verkligen inte denna årstid...

På väderleken idag så är det bara snövarningar överallt, och med det kommer ju också halkan.  Den är förrädisk, det ser blött ut men istället är det blixthalka, jag har varit med om detta en gång på väg till jobbet. kom där uppe på höjden där snön låg idag, där såg det blött ut men det var snorhalt, bilen snurrade och jag hamnade i en bergvägg, inte fort men tillräckligt för att göra mej skrajsen för denna årstid, för alltid tror jag, och det blir bara värre för varje år som går...

Nej jag vill ha sol, värme, blommor och grillkvällar, ett glas vin på verandan...å vad jag längtar dit.Här står han grillen och väntar...nej då nu står han inne i uthusen och väntar på mej....

På Villes hunddagis går det hundmagsjuka...trodde att när ungarna växt upp och flyttat hemifrån så var det slut på detta med sjukt barn, nu har man sjuk hund och kanske får man lov att vara hemma för sjuk hund en dag....han har bara sprungit en gång inatt, nu får vi se hur natten blir..

HöstfestenLördagkväll hade vi höstfest i bygdegården i byn. Höstfesten har varit helgen före eller efter älgjakten i väldigt många år.
Detta året blev det helgen efter älgjakten. Jag har ju varit krasslig denna veckan så jag har inte kunnat vara med flickorna i festkommiten och hjälpt till men kände mig såpass pigg så vi åkte dit gubben och jag.  Vi hade detta året westerntema med line danse.....roligt var att alla 56 som kom var utklädda till cowboys och indianer....samt en del mexikanare..Här bjuds det på mat, chili con carne med ris, grönsallad.  Riktig cowbojsarmat...

Vi hade förra året en linedansare med på festen, han bor här i trakten och lovade komma även detta året. Man måste verkligen ha tungan rätt i munnen för att komma åt rätt håll.Vi fick nu ett papper av honom med alla turer på så nu skall det hårdtränas på linedance...men vem tar kommandot,....Carola eller Stinta....Det var ju givetvis annan dans också, här gubben och jag i en bugg sväng..Här hänger gubbarna i baren, en hel trasmatta hade fått offra livet för denna mexikanare...den hängde med hela kvällen.Vilken flott cowbojsarhatt va...rosa med blingbling och svandun...

En himla trevlig fest, god mat och massor av goda vänner, en och annan duell med laserpistol (leksaks förståss)...
lite kiv med vattenpistol mellan cowbojsarna och indianerna...precis som det skall vara...

Idag söndag (tack för den extra timmen idag) städning av festlokal. Alla lite sega, men när man är ett gäng som känner varandra så väl så gör var och en sitt, snabbt och lätt....sen avslutning med kaffe och macka.
Tack alla för en super duper kväll...jag blev pigg i ett nafs, trots att jag körde, haha...och tack Annie för att jag fått låna bilder av dej.Hej då alla, hemskt bild på mej men det bjuder jag på, mitt i en tugga med mat, chili con carne i hela munnen och rund i ansiktet som en fotboll.  Ha en fortsatt fin söndagkväll...

Fredag - äntligen helg


Dumt att säga när jag har varit hemma sedan onsdag och varit sjuk...men när helgen kommer så kommer även gubben hem, denna vecka har han inte rest hela veckan men mestadels.
 Nu hade det tänkts att det skulle jagas älg denna helg men han hade glömt att anmäla sig igår till jaktledaren i Gräs så han får snällt stanna hemma, då får han hålla mig sällskap istället. Kanske att jag orkar gå med på festen imorgon kväll. Jag är ju med i festkommiten men har fortfarande inte gjort något för denna festen, de andra stackarna har gjort allt istället. Men är man sjuk så är man.

Kanske blir det en sån här stor öl ikväll...kanske det som behövs för at bli frisk...undrar om man orkar få i sig hela...Efter den ölen så behöver man nog göra så här, och jag skulle säkert känna mig som en elefant också...uppblåst och stor och dagen efter säkert rosa....

Ha nu en fin helg alla, jag skall försöka att bli bättre, har nu helgen på mig för på måndag är det arbetsdag igen...


Chili con carneIkväll skulle vi ju gjort maten till helgens höstfest....nu får de stå där själva de andra flickorna i festkommiten och slita häcken av sej bara för att jag ligger sjuk...man behövs verkligen alla vid det tillfället.

Chili con carne - fest för många

Chili con carne står på matsedeln....och till efterrätt blir det mandelmusslor med vaniljvisp och frusna bär som sen skall in i frysen till glass...mums...
Jag vill vara med er flickor, detta är ju halva nöjet med festen, förarbetet. skit, skit...jag vill inte va sjuk längre.

Är jag frisk nog till lördag så lovar jag göra allt som är kvar att göra...annars får jag väl skicka gubben att diska hela kvällen...

Nu är det Halv åtta hos mej, denna vecka från min stad Karlstad, Lena Mari kommer här från min by Molkom, hennes pappa hade det fina värdshuset här i byn.

Lite rapport


Här kommer dagens rapport från henne i sjuksängen...

Jo då idag tycker jag att det känns lite bättre, halsen är lite bättre men jag har ont i skallen, bomber och granater..
Har sovit inatt skapligt, inte denna värk som natten innan. Men jag har sparat halsen, inte pratat knappt sedan tisdag när jag åkte från jobbet. Jag ser en framtid utan halsont igen, haha...

Ser t.o.m idag att solen skiner ute, det la jag inte ens märke till igår då jag mest låg, tog mej mellan vattenkokaren och sängen bara.Detta ser jag, bara en massa lönnlöv överallt....får väl hoppas att jag snart orkar ta tag i även dem...viktigast nu är att bli pigg igen...
Ha en bra dag alla där ute..

Aj aj..min onda hals


Idag är det verkligen skit med halsen så jag fick stanna hemma från jobbet. Har knappt inte sovit en blund inatt för att det gjort så ont, man får bara låta saliven rinna sakta ner på andra sidan där det inte gör så ont...
Lina, mellandottern ringde igår kväll och var så ynklig, mamma jag har så ont i halsen och kroppen...så jag är visst inte ensam om denna skit.

Tonsiller

Så här röd och fin är min hals också...Har väl druckit 6 koppar tea med honung i redan idag, gott med lite varmt som rinner ner. Skit, skit, skit.....det är bara jag och hunden hemma och det är skönt för då får man vila halsen från prat, bara vara tyst.
Ja är det inte bättre imorgon så får jag väl knalla ner till doktorn. Har ju haft ont nu sedan i söndags så nu vill jag inte mer.

Herre gud va dagarna går...Redan tisdag, köttet är malt och paketerat, vi fick faktiskt nästan 30 kg älgkött detta år....gott att ha och många fina stekar och massor av färs, gott till fredags tacosen...

Har fått ont i halsen, nu får det vara slut på detta, kroppen förfaller och ont gör det överallt...är det influensa tro...Nej här inne i skogen skulle man va, solen skiner, luften är skön...bara älgflugan som stör..

Nu skall jag åka på möte på bygdegården i Acksjön, vi skall ha ett möte inför festen till helgen...den festen har vi alltid helgen efter älgjakten och iår skall det gå i "kobojtema" och vi skall få lära oss scverdance....det stavas inte så, jag vet...
och vi skall göra chili con carne....gott va...
Hörs......

Bussmässa


Måste rapportera lite från älgskogen och från min resa till Göteborg och bussmässan..

Idag fredag har det skjutits fullt på stora djur, 10 st är nedlagda....det har skjutits 6 små så där får vi fortfarande skjuta 4 st, det skall jagas under hela helgen så det blir nog klart. Sen blir det kött på söndag eftermiddag.
Då vet vi vad vi skall göra natt mot måndag, skära kött och mala färs...

jag har jobbat sedan onsdag och igår torsdag var jag och 3 kvinnliga kollegor på bussmässa i Göteborg.
Sov hos Frida den stora dottern natt mot fredag för jag skulle åka från centralen i Kil där hon bor. Vi hade det jättemysigt och Frida gjorde varma smörgåsar med köttfärs som vi åt framför Bonde söker fru. Kvartade in vid 22.00 eftersom tåget gick 06.00 och jag skulle upp vid 05.00...Här är en alldeles ny Setra. Det var faktiskt mer kvinnor på mässan än vad jag trodde. Vi hade en mycket trevlig dag och hann även med lite shopping innan vi åkte hem med 19.10 tåget. Hemma igen och låg i sängen vid 23.15...kan lova att det var segt att komma upp några timmar senare för att åka till jobbet.
Nu har jag tagit helgen och sitter nu uppe i sommarstugan i Gräs och väntar på att gubben skall komma hem från passet, fortsätter att jaga under helgen och vi får även älgkött från marklotten i Acksjön. Skall även hinna med att gratulera mågen som fyller år idag. Sen blir det bara att börja skära och mala....
Ha det bra alla, ta vara på er...

Måste bara visa vad de bjöd på, på bussmässan, man doppade machmallovs i denna chokladfontän....gud så gott...Här var det stundtals kö...kan ni förstå varför....javisst det var så himla gott...

Älgjakt - dag 2


Rapport från dag 2 i älgskogen...

Idag har det blivit 4 stora 2 små skjutna, gubben fick skjuta en 5 taggare idag.Här ligger han, hundarna har varit fram och nafsat som alltid...

Det har varit en helt sagolik dag idag, solen har skinit hela dagen och det har varit riktigt varmt mitt på dagen. Jag har ont i ryggen fortfarande så jag blev hemma i lilla stugan istället, det finns ju att göra där också...men idag hade det ju varit kul att fått vara med. Men det kommer fler år och en hel helg. Nu skall jag jobba några dagar, torsdag skall jag på bussmässa i Göteborg, så gubben får klara detta själv resten av veckan.Så här ser det ut i slaktboden idag...

Imorgon får ni ingen rapport för då sover jag hos stora dottern, jag skall åka med tåget  till Göteborg så tidigt och det är skönt att inte behöva gå upp i ottan då tåget går 06.04...vi bor ju som sagt 4 mil från stan.
Återkommer torsdag kväll, ha det så bra alla och ta hand om er...Älgjakten


Då har första dagens älgjakt tagit slut...här där vi jagar i Gräs  (där vi har sommarstugan) har det blivit nerklagt 3 älgtjurar och en kalv, det får skjutas här 9 vuxna och 10 små så det finns några kvar att skjuta.Så här såg det ut i slaktboden idag...

Dax att bre smörgåsar inför morgondagen, stekas ägg och förberedas för kaffet...jag sover så himla oroligt för det är ju fullmåne, och det tycker jag inte om...Någon mer än jag som tycker detta är skit....

Ha det bra alla,,,återkommer med rapport imorgon kväll....


Skogen


Igår kom gubben hem lite tidigare, det var fortfarande ljust...det skulle röjas älgpass, som alltid i sista stund.

Ville och jag följde med, jag för att jag skulle få gå i skogen med min onda rygg och Ville för att han skulle få springa av sig lite.Hit åkte vi, till Björntjärn...det är vår bortskog som vi kallar det för (känner du igen namnet Inga)...här fanns några pass kvar att röja runt...Här är pass 99...ett gubbpass som vi säger...lätt att ta sig till, ligger nästan vid vägen...Vår vändplan i skogen, här har vi tillbringat många dagar med ungarna, grillat korv, åkt skidor och pulka...nu är det stor skog runt omkring, men fortfarande finns alla fina minnen kvar när man åker in här.

Jag njöt 1 timma här i skogen, fick mej en ordentlig promenad, men det blir så mörkt i skogen så det blev inga bra kort...tur var att jag tog med en påse, bajspåsar har man ju alltid som hundägare och i bilen hade jag sedan en korg den blev halv av detta...Hoppas ni kan se vad det är trots att kortet är uselt...Hemvägen är också gudomlig, vi åkte den längre vägen hem  förbi Acksjön, vi bor på andra sidan sjön, bakom skogen...men vi tycker mycket om att se oss om gubben och jag....här skedde något konstigt, min telefon ringde och mellandottern ringde och sa....varför ringer du hela tiden, jag tränar....min telefon låg i min väska i baksätet...hur i hela fridens kunde detta ske....

Vi stannade sedan på denna plats. Vid Kägelholm, vid dammarna...här har vi också varit många gånger ungarna och vi...fiskat aborre och gädda...nostalgi igen....och denna gången även en tår i ögonvrån...här är så fint...alldeles trollskt..Här brukar man se bävern simma runt men inte denna kväll.Här står jag på bron över dammen...nu är det verkligen höst, löv och torkade ormbunkar kantade vattnet.

Hemma igen och då smakade det gott med en kopp tea....

Ha en fin fredag alla...ta hand om er och gå ut på en promenad....det gör jag nu...Ville skall ha sin förmiddagstur...

Ledig dag


Idag är det ledig dag...vaknade imorse med en nacke och rygg som verkligen inte ville vara med...måste nu ta tag i massagen och träningen igen...aj, aj...

Denna dagen är till för tvätt, städ, handlande och besöka mor och far....alla dessa måsten, men måste få detta gjort nu för till veckan är det älgjakt och då är vi inte hemma så mycket.
Hade tänkt att baka lite också men axlarna håller inte nu för att knåda bröd. Det är ju älgjakt till veckan och då går det åt en hel massa bröd till neste. Får väl bli köpebröd detta året.
Så här såg det ut vid stugan i Gräs när vi lämnade den i söndags...hit åker vi till helgen igen då det är här det skall jagas älg. Hoppas vi kan få en fin vecka...

Har nu bestämt mig för bilen förresten, den får hämtas till veckan så nu blir det ännu en utgift varje månad...

Nu blir det förmiddagskaffe sen skall det dammsugas...Ha det bra alla där ute....

Valet och kvaletDenna helg har jag haft en bil hemma för att prova, en V50...Har 2 st gamla holkar som jag altinerar med, men de är inget att möta vintern med då jag nu åker ca 10 mil om dagen fram och tillbaka till jobbet. Så denna bil blir det nog, gubben skall ringa bilfirman i eftermiddag och prata vidare...

Annars är det en helt underbar dag idag, ledig fm eftersom jag skall tillbaka med bilen och så skall jag jobba längre ikväll.  I morse var det snorhalt så jag är innerligt tacksam att jag slapp ut i den halkan.Vackert, eller hur, men mycket har jag att göra, löv i millioner och rabatter som ingen har gjort något med, men herre gud, det har ju regnat vareviga dag och inte kan man greja i jorden då...men som sagt, det är ingen som tar dem ifrån mej så de ligger kvar tills jag har tid och lust...man kan ju hoppas att solen skiner på torsdag då jag är ledig.
Ha en bra dag alla...

Mamma Mia


Vi skall på bio ikväll gubben och jag, jag har bokat utan att han visste om det....Mamma Mia...

Men när jag talade om det så blev han...glad....han skulle annars ha suttit och jobbat, som vanligt varje kväll han är hemma, nu är det budgeten som skall vara klar....men nu blev det  Mamma Mia istället.

Vi går nu kl 18.20 och det fanns endast två platser kvar, längst fram, men det får gå ändå...Annars har vi haft en super duper helg uppe i Gräs, Peter har huggit älgpass med livet som insats, det blåste ju storm...
och herre gud va det blåst inatt, trodde vårt lilla timmerhus skulle lyfta...men imorse så vaknade vi till sol men fortfarande mycket blåsigt...

Nu skall vi sticka gubben och jag, so long...återkommer senare om vad han tyckte, jag har ju redan sett den tidigare, men den går att se hur många gånger som helst...Mamma Mia....

21.07 Hemma igen

Gubben tyckte att filmen var jätte bra, satt och gnolade och sjöng med hela tiden....en mycket lyckad kväll, nu till tekoppen med honung i, ett måste innan läggdags...


2 års jubileum


Imorgon lördag 4 oktober  har jag jubileum, 2 års jubileum som bloggare.Grattis till mej...ger mej själv en ny orkidee på dagen.

Jag tycker fortfarande att  bloggandet  är en bra sak för mej, får skriva av mej lite och visa er läsare mycket av mina kort, jag älskar att fota...tar säkert upp mot 50 kort om dagen. Mycket går i papperskorgen men mycket spar jag här i datorn, ja, jag säkerhetskopierar duktigt, jag lovar. Det har ungarna sett till att införskaffa åt mej, sen ligger det säkert i brandsäkert skåp.
Skulle bara vilja ha lite kredit för vad ni tycker, jag vet ju att många är inne här och gluttar, kan ni inte bara skriva några ord om vad ni tycker om min blogg, det skulle göra mig så glad.

Ha en fin helg alla...gubben kommer hem imorgon, denna helg skall vi åka till stugan, kolla hur det ligger till på musfronten bla...sen skall det ju förberedas där inför älgjakten, bara en vecka kvar nu...

Kramen.......


HöstfintIdag har jag varit till kyrkogården och gjort fint på våra gravar.  Vi har en vacker kyrka och kyrkogård.
Vi har två stycken gravar som vi sköter med omsorg, i den ena ligger min svärmor och svärfar. Frida och jag var med svärmor ofta och grejade på gravarna så detta hänger med mej nu också, det skall vara fint på graven.
Och i den andra ligger min mans gammelfarmor och farfar samt farmor och farfar.
Gammelfarmor var född redan 1816 och gammelfarfar 1824. Det är många tankar som flyger förbi när man sitter där och planterar.
Jag pratar ofta med dem och berättar om allt som hänt, idag kände jag mig sorgsen vid graven och kom då på att det var ju vid denna tid vi begravde svärfar. Jag skötte om honom på sjukhemmet innan han gick bort och vi hade en fin relation och jag hoppas han förstod att jag var hans sons fru. Svärmor levde två år efter svärfar och vad hon lärde mig mycket denna kvinnan...vi bodde ju tillsammans här i huset så saknaden blev enorm då hon fick hjärtinfarkt och gick bort.
Min svärfar har varit borta i 25 år och svärmor i 23 år....Frida är den enda av barnen som träffat dem båda menas Lina iallafall fått träffa sin farmor i 1 år, Karl hann aldrig få träffa dem. Tänk va glada de skulle ha varit om de vetat om att de haft tre goa barnbarn, kanske vet de det i sin himmel. Som sagt jag berättar ju för dem om allt ungarna gör....
Jag hade underbara svärföräldrar och jag är så ledsen över att inte fått ha dem längre i livet, men sjukdom och ålder kom och tog dem från oss. Svärfar var född redan 1896 och när min man föddes var han 62 år, min svärmor var 20 år yngre.

Nu har de fått höstfint på sin grav, och även på de gamlas grav är det fint.I november kommer även granriset på, då blir det ännu finare...

Träffade förresten en kvinna idag som sa till mej att hon tyckte om min blogg....tack för de orden, du vet vem du är...
jag blev jätte glad...

Ha en fin dag alla, njut....jag skall baka äppelkaka nu som gubben skall få servera ikväll på sitt jaktmöte, snällt va...

RSS 2.0